Opinext@nrc.nl

Dit plan is funest voor medische specialisatie

Ook artsen in opleiding tot specialist (aios) mogen de overheidsbezuinigingen voelen, maar 80.000 euro voor een dokter met een modaal inkomen is een schrijnend hoog bedrag. Deze exorbitante bezuiniging wordt gerechtvaardigd met de stelling dat specialisten na voltooiing van hun opleiding veel meer verdienen dan de gemiddelde academische afgestudeerde.

Een universitaire studie duurt evenwel op haar kortst vier jaar. Hierna stort de jurist of bedrijfskundige zich vol in het arbeidsproces. De basisarts heeft daarentegen een geneeskundestudie van minimaal zes jaar (en dus twee jaar extra studieschuld) achter de rug en volgt daarna een tot zes jaar durende opleiding met een 46-urige werkweek, werkt onregelmatig, verdient een modaal inkomen en krijgt straks een extra kostenpost van 80.000 euro.

Ik werk na veertien jaar studie als specialist in een universitair centrum, bied complexe zorg, beslis dagelijks over leven en dood, voor een salaris ruim onder de Balkenendenorm. Mijn salaris is prima, maar is amper een rechtvaardiging om de laatste zes van de twaalf jaar opleiding maar liefst 80.000 euro duurder te maken.

Pak excessieve inkomens aan, maar laat de aios buiten schot. Ik begeleid dagelijks artsen in opleiding tot specialist en maak me ernstige zorgen over de hoeveelheid en kwaliteit van artsen die zich specialiseren. Dit heeft onherroepelijk nadelige consequenties voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.

Waarom betaalt arts niet en psycholoog wel mee?

Het wordt hoog tijd dat een aankomend specialist zelf meebetaalt aan zijn opleiding. Onze dochter wilde graag, na haar studie psychologie, de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog volgen. Dit is alleen mogelijk als je, na sollicitatie, een opleidingsplek kunt krijgen.

De opleiding van ruim 15.000 euro, die twee jaar duurt, moest zij zelf betalen. Ze moest vier dagen werken en was één dag in opleiding. Sommige werkgevers vergoeden alles of een gedeelte. Haar ziekenhuis vergoedde niets.

Het salaris van de gezondheidspsycholoog is laag voor een academicus. De psychiater die in hetzelfde team als onze dochter werkt, verdient netto drie keer zoveel. Van dat loon kun je wel een lening afbetalen.

    • Lenie de Zwart
    • Patrick Vroomen