Onterecht zwijgen bij ongeluk 'Wie is de Mol?'

Volgens een woordvoerder van de AVRO, gisteren in RTL Boulevard, was het „gewoon domme pech” dat bij de opnamen van Wie is de Mol? vorige week een kandidaat haar rugwervel brak. Janine Abbring (36), vooral bekend als presentator van het charmante natuurprogramma Vroege vogels (VARA), was plat op het water terechtgekomen bij een opdracht die niet speciaal gevaarlijk zou zijn geweest.

Desondanks waarschuwde Albert Verlinde: „Als BN’er moet je toch echt even goed nadenken waar je aan begint.” Hij bedoelde waarschijnlijk niet dat gewone Nederlanders daar niet over hoeven na te denken, maar dat het risico van gederfde inkomsten zwaarder zou wegen voor coryfeeën. Nou ja, daar zijn de AVRO en producent IDTV waarschijnlijk goed tegen verzekerd. En wie kan nu voorzien dat zulke ingrijpende verwondingen als de breuk of verbrijzeling van een rugwervel tot de mogelijkheden behoren?

Het risico lijkt eerder te zijn dat de opnamen van een vrij duur en succesrijk programma als Wie is de Mol? ernstig verstoord worden door een dergelijk incident. Hoe reageren de andere deelnemers als ze een ernstig ongeval voor hun ogen zien gebeuren? Ze zijn vast niet blij dat er bij de eerstvolgende eliminatie al iemand op een andere manier is afgevallen.

Toen bij hetzelfde programma in 2006 winnares Frédérique Huydts kort na het voltooien van de opnamen aan een ziekte overleed, werd de hele serie wel gewoon uitgezonden, naar verluidt op haar eigen nadrukkelijk verzoek. Het verongelukken tijdens de opnamen van 71 graden noord (RTL 5) in 2008 van producent en presentator Ernst Paul Hasselbach leidde wel tot het voortijdig beëindigen van het seizoen.

Bij Wie is de Mol? speelt nog een merkwaardige factor mee. Niet alleen het spelverloop, maar zelfs de namen van de kandidaten en de locatie van de opdrachten worden angstvallig geheim gehouden. Betrokkenen bij de opnamen die uit de school klappen wacht een contractueel vastgelegde, absurd hoge boete.

We mochten eigenlijk niet eens weten dat Janine Abbring dit keer meedeed. We mogen nog steeds niet weten in welk land het ongeluk gebeurde, al meldt de website van RTV Noord dat de Groningse in een ziekenhuis in Bordeaux ligt.

Dat is eigenlijk het moeilijkst te verteren, die geheimzinnigheid. Moeten familieleden en andere bezoekers van de onfortuinlijke nu ook een geheimhoudingsverklaring tekenen? En welk doel dient eigenlijk die krampachtige bescherming van namen en locaties? Zouden er echt minder mensen gaan kijken als de AVRO nu zou onthullen dat er in Zuid-Frankrijk is gedraaid? Het lijkt me sterk. Dus stop met die rare geheimzinnigheid, als het om iets echts gaat.

    • Hans Beerekamp