Oorzaak busramp België nog onduidelijk, focus op chauffeur

Een vrouw legt in maart na het ongeluk bloemen bij de ingang van de tunnel waar de bus met kinderen van de basisschool 't Stekske in het Belgische Lommel crashte. Foto AP / Laurent Gillieron

Onderzoekers van het busongeluk in Zwitserland, waarbij in maart tweeëntwintig kinderen om het leven kwamen, hebben uitgesloten dat de bus technische mankementen had of dat een ander voertuig bij het ongeluk betrokken was. Ook was er niets mis met het wegdek of de tunnel en was het ongeluk niet te wijten aan een technisch mankement, te hard rijden of alcohol, meldt persbureau AP.

Het onderzoek naar het busongeluk richt zich nu op de buschauffeur. Dat heeft Olivier Elsig, de openbaar aanklager in het Zwitserse kanton Valais, vrijdag gezegd tegenover AP. De Standaard schrijft dat Elsig op een persconferentie in Brussel heeft gezegd dat de oorzaak van de busramp nog niet helemaal vast staat, maar dat de meeste hypotheses al zijn uitgesloten. Over de chauffeur zei Elsig:

“De oudste chauffeur zat aanvankelijk aan het stuur omdat hij de meeste ervaring had met rijden in de bergen. Om 21.11 uur werd hij afgelost en nam de tweede chauffeur over.”

Over de snelheid waarmee de bus reed zei Elsig dat deze niet te snel de tunnel inreed, maar ongeveer 99 à 101 km/u. In de Zwitserse tunnel mag een bus 100 km/u rijden.

Onderzoek moet over drie maanden afgerond zijn

De Standaard schrijft verder dat het onderzoek zelf nog niet is afgerond. De videobeelden vanuit de tunnel en het medische dossier van de chauffeurs moeten nog verder onderzocht worden. Over drie maanden moeten alle onderzoeken afgerond zijn.

Zeven Nederlandse kinderen om het leven gekomen bij busongeluk

De bus met tweeëntwintig scholieren uit België en Nederland verongelukte op weg terug van een wintersportvakantie in een tunnel nabij het Zwitserse Sierre. De meeste slachtoffers van het ongeluk waren kinderen, van wie zeven Nederlandse. De 32-jarige buschauffeur overleefde het ongeluk evenmin. 24 kinderen raakten gewond.

De bus met 52 schoolkinderen uit twee scholen uit Lommel en Heverlee reed terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. Het voertuig botste op snelweg A9 in het zuiden van Zwitserland tegen een verhoging van de weg en reed in tegen de wand.

    • Judith Laanen