Ondertussen in Warschau - Nouveau riche in Booming Warsaw

Projekt Warszawiak is een gelegenheidsband die zich tot doel heeft gesteld straatliederen van het Warschau uit de jaren dertig opnieuw tot leven te brengen.

Als je in Warschau de weg vraagt, zo zeggen Polen vaak, dan krijg je geen antwoord. Want niemand weet de weg in de Poolse hoofdstad.

In de anekdote schuilt een kern van waarheid. Warschau is booming, en vanuit het hele land trekken jonge talentvolle Polen naar de hoofdstad. Volgens de officiële cijfers telt Warschau 1,7 miljoen inwoners, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Veel inwoners staan niet ingeschreven in de burgerlijke stand van de hoofdstad en hebben nog steeds een hechte band met hun geboorteplaats in de provincie. Op vrijdagavond staan er lange files op de uitvalswegen naar Lublin, Gdansk of Poznan.

“Een werknemer van mij wordt iedere vrijdagavond door zijn vrouw met de auto opgehaald op kantoor”, zegt Piotr Deptula, eigenaar van één van de grootste adviesbureau´s in Polen. “Op maandagavond levert ze hem weer keurig af.”

Warszawka (‘klein Warschau’), is de bijnaam voor de nieuwe bovenklasse die het openbare leven in de hoofdstad domineert: bankiers, managers, en de sterren uit de modewereld en de media. Veel nieuwe rijken komen oorspronkelijk uit de provincie. Volgens Piotr Deptula is dat zelfs het belangrijkste kenmerk van de groep: “De mensen die alleen door de week in de hoofdstad wonen, noemen wij Warszawka.”

Projekt Warszawiak is een gelegenheidsband die zich tot doel heeft gesteld straatliederen van het Warschau uit de jaren dertig opnieuw tot leven te brengen. Het nummer ‘Nie ma cwaniaka nad Warszawakia’ (‘Niemand is zo leep als een Warschauer’) is een tekst uit de jaren dertig, die opnieuw op muziek is gezet.

In de video passeren verschillende hoofdstedelijke types de revue: van de Arabische shoarmaboer tot de verzetstrijders uit de oorlog, van de jood met keppeltje tot de agressieve skinheads. Ook typische representanten van de Warszawka duiken op. Bijzonder is de deelname van een aantal bekende figuren uit de Warschause elite. Overigens is de clip niet zonder ironie: de leden van Projekt Warszawiak worden namelijk zelf ook tot de Warszawka gerekend.

Polen ontwikkelt zich langzaam maar gestaag tot een economische grootmacht. Van een Europese crisis is hier tot nu toe weinig te merken: in het afgelopen jaar groeide de economie met 3,9 procent. De voorspellingen van het IMF zijn optimistisch.

Bekijk de Poolse prestaties op de interactieve kaart van de economische crisis.

    • Steven Derix