Nokia kan markt nog steeds laten schrikken

Hoe vaak kan Nokia de markt laten schrikken? De Finse producent van mobiele telefoons waarschuwde gisteren dat de winstmarge dit kwartaal lager zal uitvallen dan eerder geraamd – en slechter dan de negatieve drie procent van het afgelopen kwartaal.

De winstwaarschuwing volgde op een soortgelijke mededeling in april, en nog een schok in mei 2011. Het bedrijf kondigde bovendien aan nog eens 10.000 banen te zullen schrappen, ongeveer een vijfde van het huidige totaal.

Nokia was niet bij de les tijdens de revolutie rond smartphones. De maker van mobieltjes heeft ongeveer driekwart van zijn marktwaarde verloren, ofwel ongeveer 20 miljard euro, sinds bestuursvoorzitter Stephen Elop in september 2010 aantrad om het roer om te gooien. Hij onderneemt actie. Succes is echter nog steeds verre van verzekerd.

Elop heeft het lot van Nokia verbonden aan smartphones met het besturingssysteem van zijn voormalige werkgever, Microsoft. Het valt te prijzen dat Nokia nooit heeft gedaan alsof de overgang snel of makkelijk zou gaan. Maar de aanval van goedkope concurrenten met het besturingssysteem Android van Google is meedogenloos, zeker in combinatie met de druk van de iPhone van Apple in het hogere marktsegment.

Wat betreft het bedrijfsresultaat boekt Nokia al een verlies van 3 cent op elke euro aan inkomsten van de verkoop van mobieltjes. De waarschuwing van het Finse bedrijf dat dit tijdens het huidige kwartaal zal verslechteren, was aanleiding voor een waardedaling van het aandeel Nokia tot een niveau dat zestien jaar geleden voor het laatst werd genoteerd. Over de omzet heeft Nokia niets gezegd, maar het valt aan te nemen dat die ook onder druk staat.

De reorganisatie die Nokia heeft aangekondigd, onderstreept hoe zeer het bedrijf moet afslanken om weer succesvol te worden. Dat gaat ten eerste ten koste van mensen. Nog eens 10.000 ontslagen zullen ertoe leiden dat het personeelsbestand, exclusief de joint venture met Siemens op het gebied van netwerken, per 2013 met een derde zal zijn geslonken ten opzichte van 2010.

Onder de slachtoffers zijn enkele ervaren managers. In financiële termen zullen de bedrijfskosten dalen tot 3 miljard euro bij de kernactiviteiten, een daling van 44 procent ten opzichte van 2010. Aan de andere kant brengt de reorganisatie 1 miljard euro aan kosten met zich mee.

De aandelen van Nokia verloren gisteren 11 procent van hun waarde. Investeerders zouden zich wegens het vermogen van het bedrijf om beleggers schrik aan te jagen, kunnen afvragen of er een plan B is, wellicht met een nieuwe baas. Maar in dit late stadium valt weinig heil te verwachten van een koerswijziging met een overstap op Android.

Het bedrijf zou Nokia Siemens Networks kunnen verkopen, maar deze joint venture heeft zijn eigen problemen. En een overnamebod op Nokia lijkt onwaarschijnlijk, evenals een opsplitsing – ook al zijn de activiteiten van Nokia op het gebied van kaarten aantrekkelijk, zoals onlangs werd aangetoond door het samenwerkingsverband van Apple met TomTom. Voor investeerders is de aankoop van aandelen Nokia, zelfs bij deze koers, een gewaagde keuze.

Vertaling Menno Grootveld

    • Quentin Webb