Mislukken Griekse verkiezingen is ‘terugkeer naar drachme’

Caption: Conservative New Democracy party leader Antonis Samaras casts a shadow as he delivers his speech during a pre-election rally at Syntagma square in Athens June 15, 2012. Greece faces a stark choice between sticking with the euro or returning to the drachma in a knife-edge election this weekend, conservative leader Antonis Samaras told his final election rally on Friday. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS ELECTIONS)
Caption: Conservative New Democracy party leader Antonis Samaras casts a shadow as he delivers his speech during a pre-election rally at Syntagma square in Athens June 15, 2012. Greece faces a stark choice between sticking with the euro or returning to the drachma in a knife-edge election this weekend, conservative leader Antonis Samaras told his final election rally on Friday. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS ELECTIONS) De schaduw van Nieuwe Democractie-leider Antonis Samaras tijdens een toespraak op het Syntagma-plein in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse verkiezingen hebben tot doel om de economische crisis in het land te bezweren en niet het einde van de euro in te luiden. Toch waarschuwt de leider van de conservatieve Nieuwe Democratie-partij ervoor dat de verkiezingen niet een derde keer mogen mislukken.

Volgens Antonis Samaras moeten de politieke partijen die na zondag gekozen worden om een coalitie te vormen, samenwerken. Dat zei hij tijdens een toespraak in Athene, meldt persbureau Reuters. Samaras:

“Als wij opnieuw botsen met onze partners, moeten we uit de euro stappen.”

Samaras: keuze tussen euro of drachme

De conservatieve leider ziet bij de verkiezingen maar twee keuzes voor de burgers, zij kunnen kiezen voor de euro of de drachme, schrijft persbureau AFP. Samaras benadrukt vandaag in de Griekse hoofdstad opnieuw zijn voornemen om opnieuw te onderhandelen over de noodsteun van de EU en het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland.

Nieuwe Democratie staat achter de steun van de zogeheten trojka en is verwikkeld in een nek-aan-nek-race met het linkse Syriza dat tegen de EU-steun is, maar niet de euro. Al betekent opnieuw onderhandelen over de noodsteun mogelijk wel een faillissement van de euro en een noodgedwongen vertrek uit de euro.

‘Er bestaan geen grijstinten bij verkiezingen’

Volgens onze correspondent Marloes de Koning bestaan “grijstinten” niet meer in het gepolariseerde Griekenland. Je bent of voor de Europese steun of tegen, schreeft zij vandaag in NRC Handelsblad.

“De stemming zondag wordt beleefd als de tweede ronde in een alles beslissende wedstrijd die in mei begon. De culminatie van een politieke transitie die lang is uitgesteld, maar zich nu in hoog tempo voltrekt. Een historisch moment en tegelijk een doodenge gok. De kiezers staan voor een dilemma: stemmen op een van de traditionele partijen die het land aan de rand van de afgrond gebracht hebben en onder wie twee jaar bezuinigen alleen maar voor grotere ellende heeft gezorgd? Of voor jong, nieuw, agressief en uiterst onzeker? Een partij die minder pijn belooft, het terugdraaien van bezuinigingen en het nationaliseren van banken en een deel van de industrie? Voor de angst of voor de bluf?”

De verkiezingen kunnen uitlopen op een harde confrontatie tussen de eurozone en Griekenland. De Koning:

“Angst is de grootste bedreiging van wat linkse Grieken zien als een kans op revolutie via de stembus. Alexis Tsipras, de leider van de radicaal-linkse coalitie Syriza, herhaalde donderdagavond tijdens een goed bezochte campagnebijeenkomst in het centrum van Athene, minuut op minuut dat mensen zich geen angst moeten laten aanpraten. Niet door de vroegere leiders van het land, die zich aan de macht vastklampen en doen alsof het land teruggaat naar de drachme als hij aan de macht komt. En niet door mensen zoals Angela Merkel, die maandag voor het eerst een Griek tegenover zich zal krijgen die geen ja-knikker is. „Zij is wel terecht bang. De verandering die in Griekenland zal beginnen, overspoelt straks Europa en spoelt ook haar weg.” Het partizanenlied Bella Ciao zwelt aan en wordt uit volle borst meegezongen.”

Syriza wil opnieuw onderhandelen over bezuinigingsafspraken

Syriza wil dat Athene binnen de eurozone blijft, maar wil af van het financiële noodpakket van 130 miljard euro en de bezuinigen die de EU en het IMF daarvoor willen terug zien. Europese leiders hebben Griekenland al gewaarschuwd dat het blokkeren van de noodsteun ook een einde betekent voor nieuwe financiering van het noodlijdende land. Iets wat mogelijk leidt tot het faillissement van Griekenland en uitsluiting uit de monetaire unie.

Als Syriza aanstaande maandag tot winnaar verklaard wordt, verwijzen ze bezuinigingsafspraken met de EU naar de prullenbak:

Op 6 mei waren er ook al verkiezingen in Griekenland, maar op basis van die uitslag lukte het de partijen niet om een kabinet te vormen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers