Liu Yang wordt de eerste Chinese vrouw in de ruimte

Caption: In this photo taken on Wednesday, April 18, 2012, Liu Yang, China's first female astronaut, takes a training in Beijing, China. China will send its first woman into space Saturday along with two other astronauts to work on a temporary space station for about a week, in a key step toward becoming the only third nation to set up a permanent base in orbit. (AP Photo) CHINA OUT Liu Yang wordt als alles goed gaat morgen de eerste Chinese vrouw in de ruimte. Hier is zij te zien op archiefbeeld. Foto AP

De 34-jarige Liu Yang wordt morgen als alles goed gaat de eerste Chinese vrouw in de ruimte. Zij vertrekt samen met twee mannelijke collega’s naar de Tiangong 1-module die zich in een baan om de aarde bevindt.

De lancering van de raket aan de rand van de Gobi-woestijn staat gepland om 14.37 uur Nederlandse tijd. De missie is naast een grote symbolische stap voor vrouwen in China, ook een immense stap voor het Chinese ruimteprogramma, schrijft Al Jazeera.

Als de astronauten tijdens hun tiendaagse missie koppelen aan de Tiangong-module (vertaald: ‘het hemelse paleis’) zijn is China, naast Rusland en de Verenigde Staten, het enige land dat een eigen onafhankelijk ruimtestation hebben. Tot nu toe wordt China buitengesloten voor internationale samenwerking met de VS, omdat die China ervan verdenken ruimtevaartgeheimen te stelen.

Vorig jaar oktober slaagde de onbemande Shenzou-raket er al in om succesvol te koppelen aan de Tiangong-module als voorbereiding op de missie van Yang.

Hier is de koppeling en ontkoppeling van de module te zien:

Het ruimtevaartprogramma versterkt de Chinese nationale trots. Omdat het programma betaald wordt door de hoogste politieke en militaire kringen is het in tegenstelling tot bijvoorbeeld NASA immuun voor bezuinigingen, schrijft persbureau AP.

De aanwezigheid van een vrouw in het Chinese ruimtevaart programma zorgt in ieder geval voor goede publiciteit.

    • Hans Klis