Kortkolom economie

Carlos Slim vergroot belang Telekom Austria

Amsterdam. America Movil heeft met investeerder Ronny Pecik overeenstemming bereikt over de aankoop van een belang van 21 procent in het Oostenrijkse telecombedrijf Telekom Austria. Dat heeft het Mexicaanse bedrijf bekendgemaakt. Per direct verwerft America Movil een belang van vijf procent in Telekom Austria. Door de transactie loopt dat belang aan het einde van dit jaar op tot 23 procent. Door deze transactie krijgt het Mexicaanse bedrijf een strategische partner in Centraal- en Oost-Europa. America Movil streeft ook naar een belang van bijna 28 procent in KPN. America Movil heeft al 8,12 procent in KPN. (Novum)

Eneco bouwt windmolenpark zelf

Amsterdam. Eneco neemt de bouw van een groot windmolenpark in Delfzijl in eigen hand. Daartoe neemt de energieleverancier Windwise, een van de ontwikkelaars van het project, over. Dat meldt Eneco vrijdag. In het windmolenpark komen ongeveer twintig windmolens van 150 meter hoog. Eind dit jaar wordt gestart met de bouw en vanaf 2014 wekken de molens energie op. Vlak bij het windmolenpark bouwt Eneco een biomassacentrale. Er kan door de twee projecten samen voor 180.000 huishoudens groene stroom worden opgewekt. (Novum)

Europa verhoogt eis voor energie-efficiëntie

Brussel. Een nieuwe wet verplicht de Europese lidstaten efficiënter om te gaan met energie. Zo moeten energiebedrijven hun efficiency jaarlijks met 1,5 procent verbeteren en overheden ieder jaar 3 procent van hun gebouwen renoveren met energiebesparende maatregelen. De wet is afgezwakt om te voorkomen dat hij zou sneuvelen. Zo is de eis dat de energie-efficiency in EU tot 2020 met 20 procent daalt eruit verdwenen. Ook mogen energiebedrijven maatregelen die ze tussen 2010 en 2014, hebben genomen, meetellen, evenals geplande besparingen in de jaren na 2020. De daling van het energieverbruik zal dan ook geen 20, maar ongeveer 17 procent bedragen. (Reuters)

Nedcar-personeel legt opnieuw het werk neer

Amsterdam. Het personeel van autofabriek Nedcar in Born heeft vrijdagochtend opnieuw het werk neergelegd, ditmaal voor zes uur. Dat meldt onderhandelaar Henk van Rees van FNV Bondgenoten. Eind mei en vorige week legden de medewerkers het werk ook al neer. Met de werkonderbreking moet de druk op eigenaar Mitsubishi worden opgevoerd. Die weigert tot nu toe te onderhandelen over een sociaal plan voor de medewerkers van de met sluiting bedreigde fabriek. „Lichtpunt is wel dat ik officieus heb gehoord dat er toch gesprekken zijn”, zegt Van Rees. „We hopen met de nieuwe staking het besef te kweken dat er echt iets moet gebeuren.” (Novum)

Gebruik antibiotica in veehouderij daalt

Rotterdam. Nederlandse boeren gebruikten in 2011 32 procent minder antibiotica dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers die het Wageningse landbouwinstituut LEI vandaag bekendmaakte. In 2009 gebruikten de boeren nog 495 ton antibiotica. In 2011 was dat gedaald tot 338 ton. Het instituut baseert zich op de verkoopcijfers van antibiotica. Het antibioticagebruik in de veehouderij staat al twintig jaar ter discussie. De continue blootstelling aan antibiotica maakt ziekmakende bacteriën resistent tegen die medicijnen. Daardoor zijn menselijke ziektes moeilijker te behandelen. Ondanks afspraken bleef het antibioticagebruik stijgen en piekte in 2007. In 2013 moet het gebruik met 50 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2009. (NRC)