Kortkolom buitenland

Excuses China voor gedwongen abortus

Peking. De autoriteiten in China hebben excuses aangeboden aan een 27-jarige vrouw voor een abortus waartoe zij begin deze maand gedwongen werd. Feng Jianmei was zeven maanden zwanger. De abortus leidde tot ophef op het Chinese internet, waarna de autoriteiten gisteren drie verantwoordelijke ambtenaren in de provincie Shaanxi schorsten. De vrouw zou tot de abortus gedwongen zijn omdat ze niet in staat was de boete van 4.880 euro te betalen voor het schenden van eenkindpolitiek. Zij heeft al een dochter van vijf. China’s bekendste activist tegen gedwongen abortussen, de advocaat Chen Guangcheng, verblijft sinds vorige maand in de VS. (AFP, AP, Reuters)

Ook derde bolwerk van Al-Qaeda in Jemen valt

Aden. Het Jemenitische leger heeft vandaag het derde bolwerk van de regionale Al-Qaeda-organisatie in het zuiden van Jemen heroverd. Na Jaar en Zinjibar werd volgens functionarissen en inwoners Shaqra ingenomen. De strijders in Shaqra zijn volgens de bronnen de bergen ten westen van de stad in gevlucht. Bij de gevechten zouden tientallen extremisten zijn gedood. Jemenitische militairen begonnen vorige maand een offensief tegen Al-Qaeda met steun van het Amerikaanse leger. (Reuters)

Tientallen gewonden bij protesten in Togo

Lome. In het West-Afrikaanse landje Togo zijn tientallen mensen gewond geraakt bij drie dagen van protesten. Dat hebben oppositiepartijen bekendgemaakt. Zij demonstreren tegen electorale hervormingen die gunstig zouden zijn voor kandidaten van de regeringspartij. Volgens de oppositie zijn zeker 56 mensen gewond geraakt bij botsingen met politie. Volgens de regering zijn er ook dertig agenten gewond geraakt. Togo houdt in oktober verkiezingen, maar de regering wil de grenzen van kiesdistricten hertekenen. Togo wordt al ruim vier decennia geleid door dezelfde familie. (AP)

Tanzania levert Berlijn terreurverdachte uit

Dar Es Salaam. Tanzania levert een terreurverdachte uit aan Duitsland. De verdachte, een Duitse man van Turkse afkomst, is gearresteerd in Tanzania op verdenking van betrokkenheid bij een aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi vorige maand. Daarbij viel een dode en raakten dertig mensen gewond. De verdachte zou zich in 2011 hebben aangesloten bij de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab, die dreigde met wraakacties sinds Keniaanse troepen vorig jaar Somalië binnenvielen. (BBC, Reuters)

Japan arresteert laatste verdachte gif-aanslag

TOKYO. De Japanse politie heeft vanochtend de laatste verdachte gearresteerd van de aanslag met het zenuwgas Sarin in 1995 op de metro van Tokyo. Daarbij werden zeventien mensen gedood en vielen ruim zesduizend gewonden. Katsuya Takahashi (54) was bodyguard van leider van de sekte Aum Shinriky. Hij werd opgepakt in een stripboekwinkel in het centrum van Tokyo. (AP)