Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Journalisten spioneerden voor AIVD tijdens Olympische Spelen in China’

Het hoofdkantoor van de AIVD aan de Europaweg in Zoetermeer. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van “goed ingelichte bronnen”.

De AIVD vroeg volgens de krant zeven verslaggevers tegen betaling foto’s en verslagen te maken van Chinese functionarissen die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

AIVD zegt niets over ‘concrete operationele activiteiten’

Topman Rob Bertholee van de inlichtingendienst zegt in een reactie dat de AIVD in het openbaar “geen mededelingen over concrete operationele activiteiten” doet:

“In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken.”

NVJ geschrokken van berichten

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) zegt in een reactie tegenover De Telegraaf geschrokken te zijn van het bericht dat de AIVD meerdere journalisten zou hebben geronseld. “Dit is heel slecht”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning:

“We zijn erdoor geschrokken omdat het niet alleen om het afgeven van informatie gaat, maar ook nog om het betalen daarvan. Hierdoor komen de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk te staan.”

Bruning zegt dat hij het spioneren door de journalisten nog zou kunnen begrijpen als er bijvoorbeeld een terreuraanslag in Nederland dreigde, maar volgens de NVJ’er was dat niet aan de orde. De journalisten hebben hun collega’s “geen plezier gedaan”, aldus Bruning.