Is Lance toch aan de doping?

Opnieuw zijn er beschuldigingen van dopinggebruik tegen zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong. En ze zijn zwaarder dan ooit.

CORRECTION - DATE (FILES) - A picture taken on on July 2, 2010, shows US Lance Armstrong (L) riding with teammates during a training session in Rotterdam, on the eve of the start of the 97th edition of the Tour de France cycling race. Seven-time Tour de France champion Lance Armstrong confirmed he is facing new doping allegations brought by the US Anti-Doping Agency that could result in the stripping of his titles. Armstrong -- who has vehemently denied using performance-enhancing drugs during his career -- angrily said the new "baseless" charges stem from "discredited" allegations from the past. AFP PHOTO / JOEL SAGET AFP

Redacteur Wielrennen

Rotterdam. - Liefst vijftien pagina’s bedraagt de aanklacht die Lance Armstrong en enkele andere betrokkenen eerder deze week ontvingen van het Amerikaans antidopingagentschap Usada. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post, in het bezit van de aanklacht, wordt de recordwinnaar van de Tour de France opnieuw en zwaarder dan voorheen beschuldigd van dopegebruik.

De beschuldigingen kunnen Armstrong (40) volgens de krant een of meerdere van zijn zeven Tourzeges kosten. De Amerikaan is per direct geschorst. Na zijn afscheid als wielrenner in 2010 maakte hij dit jaar een succesvolle comeback als triatleet. Hij won onlangs twee halve triatlons in eigen land en staat ingeschreven voor de prestigieuze Ironman van volgende week in Nice. Armstrong heeft tot volgende week vrijdag om tegen de aanklacht in beroep te gaan.

Nieuw in de beschuldigingen van Usada is dat Armstrong voor het eerst ook wordt verdacht van dopinggebruik in de periode na zijn comeback als wielrenner, in 2009 en 2010. Uitkomsten van bloedtesten bij dopingcontroles zouden volgens Usada „volledig in overeenstemming zijn met bloedmanipulatie, waaronder epo en/of bloedtransfusies.”

Het Amerikaans antidopingagentschap oordeelt hard over de periode 1999 tot en met 2006, toen Armstrong de Tour zeven keer op rij won. Er zou niet alleen sprake zijn geweest van gebruik van verboden middelen, maar zelfs van een ‘dopingsamenzwering’ tussen Armstrong, collegarenners, ploegleider Johan Bruyneel, de Italiaanse arts Michele Ferrari en enkele artsen van zijn ploeg.

Naast epo en bloedtransfusie zouden ook producten als corticosteroïden en maskeringsmiddelen zijn gedistribueerd en toegediend. „Meer dan tien” oud-ploeggenoten en personeelsleden zouden volgens Usada willen getuigen dat zij hun vroegere kopman doping zagen gebruiken of hoorden dat hij dopegebruik toegaf.

Armstrong werd in 2005 door de Franse krant L’Equipe al beschuldigd van een positieve epotest in 1999, maar toonde met hulp van de internationale wielerunie UCI aan dat het bewijs juridisch niet klopte. De afgelopen jaren werd hij openlijk beschuldigd van dopegebruik door oud-ploeggenoten Tyler Hamilton en Floyd Landis. De laatste verklaarde bovendien dat de UCI een positieve dopingtest van Armstrong in de Ronde van Zwitserland van 2001 zou hebben weggemoffeld.

In februari werd een strafzaak van de Amerikaanse onderzoeksrechter Jeff Novitzky tegen Armstrong geseponeerd. Na twee jaar onderzoek was er onvoldoende bewijs dat de renner en zijn begeleiders overheidsgeld van sponsor US Postal hadden gebruikt voor de aanschaf van verboden producten. Novitzky hoorde wel oud-renners als getuigen en sprak met antidopinginstanties in Europa en de VS. Hij overhandigde zijn bevindingen na het seponeren van zijn onderzoek aan Usada, het agentschap dat nu de jongste beschuldigingen uit.

Armstrong, die tot nu toe dopegebruik altijd heeft ontkend, reageert furieus op de jongste beschuldigingen. „Ongegrond en ingegeven door wrok”, zei hij tegen persbureau AP. „Ik heb nooit dope gebruikt. In tegenstelling tot veel mensen die tegen me getuigen heb ik 25 jaar aan wedstrijden meegedaan als duursporter, zonder één vreemde afwijking in mijn prestaties. Ik heb meer dan 500 dopingcontroles ondergaan en ben nooit positief bevonden.”

Opvallend was wel dat Armstrong ruim een maand geleden in een interview met het blad Men’s Journal verklaarde dat eventuele nieuwe beschuldigingen hem niet meer konden schelen. „Ik ben er wel klaar mee.” Ook als hij zijn zeven Tourzeges zou verliezen? „Het interesseert me niet meer. Ik ga niet gefrustreerd rondlopen met het idee dat ik zonodig een zevenvoudig Tourwinnaar moet zijn. Ik heb er hard voor gewerkt, heb zeven keer gewonnen en dat is geweldig. Maar het is voorbij.”

    • Maarten Scholten