Holland cool! Holland cool! – roepen inwoners Charkov de hele dag

In Charkov willen de mensen massaal op de foto met de uitgedoste Oranjefans. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

“Net zo goed als dat jullie vast dachten dat wij honden en katten aten, dachten wij over jullie dat jullie allemaal verslaafd aan drugs waren.” Zelfs de directeur van het organisatiecomité in Charkov, Alexander Netsjiporenko, windt er geen doekjes om. Niemand wist hier wat ‘ie moest verwachten van die gigantische Oranje massa in de stad. Maar de Nederlanders zijn omarmd.

Op wedstrijddagen stroomt de Fanzone vol met Oekraïners die de hele dag met mensen op de foto willen die een opgeblazen oranje klomp op hun hoofd dragen. Of een T-shirt omhoog trekken en dat je dan in de bek van een leeuw kijkt! En dat noemen ze daar in Nederland een brulshirt!

Krankzinnig.

Ik sprak een Nederlandse fan die een oranje pilotenpak aan had. In Nederland zou iedereen hem straal voorbij lopen. 13 in een dozijn. Gaap.
Hier stonden mensen onrustig met hun digitale camera zwaaiend in de rij om naast hem te poseren. Eerst vader, dan moeder. Dan vader én moeder. Dan de leuke dochter én moeder. Het ging maar door.

Holland, cool!, roept mijn verder alleen Russisch sprekende chauffeur voortdurend. Ja jongen, het zal wel, maar voorlopig spelen we het slechtste EK aller tijden.

Niemand in het diepe oosten van de Oekraïne had zich ooit kunnen voorstellen dat het EK in je stad zou betekenen dat er tien dagen volslagen Oranje idioten door de straten zouden schuiven. Met de woordenschat: Jalaaaaalalalalala, Hup Holland Hup en tatatatataaaaa-Aanvalluhhhh!

Iedereen vindt het prachtig hier.

Daar wilde Yulia van de lokale televisie ook dolgraag verslag van doen. De enige zin die ze probeert uit te spreken is: ‘Zesduizend Nederlanders lopen in lange stoet door Charkov. Ze zijn uitbundig en dat moet ze helpen te winnen van Duitsland!’ Maar, helaas. Ondertussen gaat het beeld de wereld over dat zelfs Nederlandse gehandicapten in rolstoel niet van jurkjes van vrouwen af kunnen blijven. Oranje, we like!

Een andere Oekraïner kon z’n verwondering over hossende mensen in het Oranje amper kwijt. “Als ik naar Nederlanders kijk, lijkt het net alsof ze geen problemen hebben. Volgens mij is Nederland een paradijs om in te wonen.” Hij was er heilig van overtuigd dat Nederlanders er zo elke dag bij lopen. Trek gewoon een oranje muts over je kop en het leven is plotseling fantastisch.

Zondag is het voor het laatst koninginnedag in Charkov. Nu al vreest men dat er zoveel mensen naar het grote plein in de stad komen (het grootste plein in Europa hoor ik hier steeds) dat het afgesloten zal worden. De laatste keer dat dat gebeurde? Bij de Oranje-revolutie in 2004. Tsja.

    • Tim de Wit