Hof ontbindt parlement Egypte

. Het Egyptische Hooggerechtshof heeft gisteren de parlementsverkiezingen eind vorig jaar ‘ongrondwettelijk’ verklaard. De rechters willen dat het parlement wordt ontbonden. Critici en activisten spreken van een militaire coup. Volgens de voorzitter van het Hof, Farouk Soltan, was de kieswet die de verkiezingen in november mogelijk maakte in strijd met de grondwet. Soltan benadrukte dat de uitspraak bindend is en dat hij het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen overlaat aan de uitvoerende macht. Dit weekend kiezen Egyptenaren hun nieuwe president. nrc

Carolien Roelants, Redacteur Midden-Oosten:

„Nu de rechterlijke macht zegt dat het parlement ontbonden moet worden is de vraag: wie moet dat doen? Het heeft de smaak van een de facto staatsgreep, al hebben we nog geen generaal op tv gezien die bekend maakt dat het leger de teugels weer in handen neemt.

    • Carolien Roelants