Hoe scheur je het best een artikeltje uit de krant?

„Zojuist weer een artikeltje uit de krant gescheurd”, schrijft Brian Saal uit Deventer. En dat scheuren gaat in de ene richting vrij soepel, maar de andere richting op „gaat de scheur alle kanten uit, behalve die kant die ik wil”. Hoe komt dat? Zit er soms een bepaalde ordening in de vezels van krantenpapier?

Inderdaad: nrc.next scheurt moeilijker van boven naar beneden dan van links naar rechts. Stel, je wilt de kookcolumn hierboven uitscheuren. Probeer maar eens langs de dikke zwarte verticale lijn te scheuren – je zult merken dat het lastiger gaat dan horizontaal scheuren. De scheurlijn zwabbert alle kanten op. En de scheur zelf is rafeliger.

De eigenschappen van papier zijn niet in alle richtingen gelijk. Dat verschijnsel heet: anisotropie. Maar waar komt dat verschil vandaan? Het heeft inderdaad met de vezelstructuren te maken: die liggen één kant op. Volgens Karel Knip, wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad, komt dat door de „sortering van de vezels tijdens de papierfabricage”.

Krantenpapier begint als een natte brij van pulp van gerecyclede, oude kranten met toegevoegde, ‘verse’ houtvezels. De pulp gaat eerst over een zeef en wordt vervolgens verschillende keren op hoge snelheid gewalst. Door dat walsen en de manier van opbrengen van de pulp gaan de vezels dezelfde kant op staan, vertelt Tim Hoekstra, stafmedewerker van Persgroep Printing Amsterdam, waar nrc.next wordt gedrukt. „Met de vezels mee is de scheur scherper”.

Deze krant wordt gedrukt op 49 grams verbeterd courant ISO 68 papier, van de Zweedse Kvarnsveden- fabriek (dat ‘49 grams’ wil zeggen: een krantenpagina weegt 49 gram per vierkante meter). „Dit is een iets zwaardere en wittere papiersoort dan de andere titels die we draaien.” Maar het scheureffect is bij alle kranten en papiersoorten merkbaar.

Je kunt het verschil ook uittesten zonder te scheuren. Laat wat druppels water of inkt op een pagina vallen, en je zult zien dat de druppel horizontaal makkelijker uitloopt dan verticaal. Voor wie een krantenartikel wil bewaren, heeft Hoekstra dit advies: je kunt beter een schaar pakken.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Arjen van Veelen