Hachelijk Grieks verkiezingsweekend 1 Eurosceptici winnen

FILE- In this June 5, 2012, file photo, the marble statue of ancient Greek philosopher Plato, stands in front of the Athens Academy, as the Greek flag flies in Athens. Bankers, governments and investors are starting to prepare for Greece to drop the euro currency, a move that could spread turmoil throughout the global financial system. A Greek election on Sunday, June 12, 2012, will go a long way toward determining whether it happens. (AP Photo/Dimitri Messinis, File) AP

Europa en de wereld halen, voor even, opgelucht adem. De Griekse conservatieven en socialisten winnen de verkiezingen en formeren een regering. Ze willen in de eurozone blijven en zijn in principe bereid de afspraken uit te voeren die ze eerder hebben ondertekend. Maar de druk blijft groot. Het Griekse volk wil in de eurozone blijven en heeft daarom de twee partijen een mandaat gegeven. Maar de onvrede over de recessie en het wantrouwen jegens het politieke establishment blijven groot.

De nieuwe Griekse premier dringt in Brussel aan op mildere voorwaarden voor noodsteun. Hij krijgt zijn zin. Spanje, Italië, Ierland en Portugal zitten met genoeg problemen. Een beetje rust in Griekenland is wel fijn. Op de Europese top van 28 en 29 juni komen regeringsleiders met de eerste contouren van een plan dat een einde moet maken aan de crisis. Er komt nog strengere begrotingscontrole. In ruil is Duitsland bereid te praten over het optuigen van Europees bankentoezicht, inclusief een reddingsfonds voor probleembanken, en het samenvoegen van Europese staatsschulden.

De druk blijft en de crisis laait nog zeker een paar keer op. Maar het uiteenvallen van de monetaire unie is in ieder geval voorkomen.

In het nieuws: pagina 4-5

Morgen in NRC Weekend: Op zoek naar het Europagevoel in Thessaloniki, Metz en München.