Frankrijk dient gastland Oekraïne eerste nederlaag toe

Caption: A fan of Ukraine's national football team reacts during of the Euro 2012 championships football match Ukraine vs France on June 15, 2012 at the Donbass Arena in Donetsk. AFP PHOTO/ FRANCK FIFE
Caption: A fan of Ukraine's national football team reacts during of the Euro 2012 championships football match Ukraine vs France on June 15, 2012 at the Donbass Arena in Donetsk. AFP PHOTO/ FRANCK FIFE Oekraïnse fans kijken teleurgesteld naar de wedstrijd. Foto AFP / Franck Fife

Frankrijk heeft vanavond gastland Oekraïne zijn eerste nederlaag op het EK voetbal toegediend. In Donetsk won de ploeg van Laurent Blanc met 2-0 door treffers van Jérémy Menez en Yohan Cabaye, vlak na rust.

Door de zege heeft Frankrijk met vier punten de koppositie van groep D in handen, op een punt gevolgd door Oekraïne. Vanaf 21.00 uur spelen Engeland en Zweden het andere groepsduel.

Tijdelijke onderbreking door hevig onweer

Het duel tussen Frankrijk en Oekraïne werd al na vijf minuten gestaakt door Björn Kuipers. Hevige regenval en onweer deden de Nederlandse scheidsrechter ertoe besluiten de wedstrijd tijdelijk te staken. Na een onderbreking van bijna een uur werd het treffen op een zwaar bespeelbaar veld in de Donbass Arena hervat.

Er viel zoveel regen dat zelfs de supporters uit het zicht verdwenen. Foto AP / Vadim Ghirda:

De Fransen gingen na de hervatting het best met de veranderde omstandigheden om, schrijft persbureau Novum. Het elftal van Blanc liet de bal makkelijker rondgaan en creëerde ook de betere kansen. Menez kreeg na een klein halfuur een grote mogelijkheid om te scoren, maar hij stuitte van dichtbij op doelman Andriy Pyatov. Diezelfde Pyatov tikte even later een kopbal van verdediger Philippe Mexès voortreffelijk uit de kruising.

Oekraïne kon tij niet meer keren met wissels

Aan de andere kant stelde aanvoerder Andriy Shevchenko doelman Hugo Lloris met een hard schot op de proef. De eerste helft bleef doelpuntloos, maar dat veranderde de tweede helft. De Fransen namen binnen de 53e en 56e minuut een 0-2 voorsprong.

Eerst werd Menez gevonden aan de rechterkant van het strafschopgebied. De speler van Paris Saint-Germain dribbelde naar binnen en schoot met links zijn tweede interlandtreffer binnen. Even later had Cabaye de primeur om zijn eerste treffer in dienst van Les Bleus aan te tekenen. De middenvelder werd bediend door Karim Benzema en schoot eveneens met links raak.

Cabaye had zich even later qua interlandtreffers op gelijke hoogte met Menez kunnen nestelen, maar de paal stond bij een hard schot succes in de weg. Oekraïne-coach Oleg Blokhin trachtte met aanvallende wissels het tij nog te keren, maar het gastland toonde zich onmachtig in de slotfase.