Frankrijk bang voor nieuwe aanval op Homs door regime Assad

Caption: A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows smoke rising following shelling in the restive city of Homs on June 14, 2012. At least 52 people died in clashes and bombings across Syria on June 14, with activists calling for another day of protests as the uprising against President Bashar al-Assad enters its 16th month. AFP PHOTO/HO --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED --- Rook boven Homs, gisteren. Foto AFP / Shaam News Network

Frankrijk is bang dat een grote nieuwe militaire operatie in Homs aanstaande is. De Syrische stad is een bolwerk van de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In een verklaring laat de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten “diep bezorgd” te zijn over berichten dat het Syrische leger zich daar klaarmaakt voor een “onmiddellijke” aanval, schrijft persbureau AFP.

Eerder vandaag maakten de Verenigde Naties bekend zich zorgen te maken over het “escalerende geweld” in Syrië. Volgens het hoofd van de VN-waarnemersmissie, Robert Mood, neemt het geweld van zowel de regeringstroepen van Assad als de rebellen toe.

Amnesty: regime pleegt op dit moment misdaden tegen menselijkheid

Vanochtend kwamen opnieuw berichten naar buiten over het aanhoudende geweld in Syrië. In een stadje in de buurt van Damascus zouden volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten negen verminkte lijken zijn gevonden. Gisteren was het ook opnieuw een bloedige dag in Syrië. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten stelt dat bij gevechten tussen het Syrische leger en opstandelingen minstens 84 mensen om het leven kwamen, onder wie 48 burgers.

Amnesty International publiceerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat het Syrische regime misdaden tegen de menselijkheid pleegt met vergeldingsacties tegen verdachten van steun aan de opstandelingen.

    • Hans Klis