Fans Ierland blijven zingen

An Irish fan gestures at the end of the Euro 2012 championships football match Spain vs Republic of Ireland on June 14, 2012 at the Gdansk Arena. Spain won 4-0. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Ook al staat Ierland binnen vier minuten met 1-0 achter tegen Spanje, de stemming van de Ierse fans op de tribune kan niet kapot als Keith Andrews met een woeste sliding bijna de cornervlag doormidden glijdt. „Ire-land, Ire-land”, galmt het als back Darren O’Shae aan de zijkant een keer wonderspits Fernando Torres uitkapt. Het regent licht in Gdansk, zoals dat hoort bij een Iers avondje. Gejuich als spits Robbie Keane voor even een eindeloos durende Spaanse rondo onderbreekt. Of als de keeper Shay Given bij 2-0 prachtig redt in de Spaanse schiettent. Eerder deze week prees liefhebber Wim Kieft de Ierse voetbalsfeer al bij VI-Oranje. Een 4-0 nederlaag? „If we win, I’ll get drunk. If we lose, I’ll get drunk anyway.” Aldus de Ierse wijsgeer en oud-bondscoach Jack Charlton in 1988.

Verliezer

De onderbroek van Bendtner

Hij deed het niet met opzet, verklaarde Nicklas Bendtner gisteren. Een dag eerder liet de Deense spits zijn broek zakken en tilde zijn shirt op, toen hij scoorde tegen Portugal. Mooie kopbal, laat zo’n jongen eens iets geks doen. Tot foto’s de tekst op zijn onderbroek toonden: Paddy Power, een Iers wedkantoor. Geen gelukkige combinatie, voetballers en wedkantoren. Lees het boek Voetbal & Maffia, over illegale gokpraktijken in het voetbal. De UEFA onderzoekt nu of Bendtner verboden sluikreclame maakte. De Deense bond is boos omdat de spits het concurrerende kantoor Ladbrokes voor het hoofd stootte, sponsor van de bond. Wedden dat Bendtner zondag tegen Duitsland zijn broek aanhoudt?