EU-parlement treft lidstaten met blokkade

Het Europees Parlement heeft gisteren de samenwerking met de regeringen van EU-lidstaten op enkele justitiedossiers opgeschort, als sanctie voor de opstelling van de lidstaten over de vrij-reizenzone Schengen.

De stap is uitzonderlijk en tekent de verharding van het conflict tussen het Europarlement en nationale regeringen over het bestuur van de Schengenzone. Het parlement vindt dat het door de lidstaten buitenspel wordt gezet.

Om de lidstaten onder druk te zetten blokkeren de grote fracties voorlopig enkele wetsprocedures over Schengen, maar ook over andere gevoelige thema’s zoals de opslag van passagiersgegevens en de veiligheidsbegroting voor 2013.

Reden voor het ongenoegen van het parlement is een principebesluit van EU-ministers van Binnenlandse Zaken vorige week. Zij willen zelf – zonder tussenkomst van de Europese Commissie en het Europees Parlement – kunnen beslissen of ze tijdelijk controles aan de nationale grenzen uitvoeren. Ook willen ze evaluaties van het Schengensysteem voortaan op basis van een ander verdragsartikel uitvoeren. Het parlement heeft in het dit artikel amper macht.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz, een Duitse sociaal-democraat, zei eerder deze week dat hij de opstelling van de raad van ministers opvat als een „oorlogsverklaring”.

Het Deense EU-voorzitterschap zegt de stap van het parlement te betreuren. Het beschouwt de geblokkeerde dossiers als „belangrijk”.