Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Anna Wintour

De hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue heeft zich geëxcuseerd voor een reportage over de Syrische presidentsvrouw Asma al-Assad. Ze werd in het artikel lovend opgevoerd als ‘roos van de woestijn’ en omschreven als ‘de meest frisse en magnetische van alle presidentsvrouwen’. ‘Dat was in maart 2011,’ zegt hoofdredactrice Anna Wintour. ‘Toen was Syrië nog helemaal niet hot.’

Anna Wintour (C), hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, woont een show bij van Derek Lam. Foto Reuters / Kena Betancur

Roos

De hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue heeft zich geëxcuseerd voor een reportage over de Syrische presidentsvrouw Asma al-Assad. Ze werd in het artikel lovend opgevoerd als ‘roos van de woestijn’ en omschreven als ‘de meest frisse en magnetische van alle presidentsvrouwen’. ‘Dat was in maart 2011,’ zegt hoofdredactrice Anna Wintour. ‘Toen was Syrië nog helemaal niet hot.’ Wintour neemt een slokje espresso. ‘Before it’s in fashion, it’s in Vogue.’ Waarom biedt ze nu, meer dan een jaar na publicatie, haar excuses aan? ‘We hoopten natuurlijk dat het regime van Assad zich zou openstellen voor een meer progressieve samenleving,’ antwoordt de hoofdredactrice. ‘Maar door de verschrikkelijke gebeurtenissen van het voorbije anderhalf jaar werd duidelijk dat de prioriteiten en waarden van het regime in strijd zijn met die van Vogue.’ Wintour neemt nog een slokje espresso. ‘Het is heel spijtig,’ zegt ze, ‘want Asma al-Assad is een van de weinige die op pumps van Christian Louboutin durft te lopen.’ Wat vindt ze van de pakken van de Syrische president? ‘Ze zijn een beetje saai,’ zegt de hoofdredactrice van Vogue. ‘Ik denk dat hij er veel sympathieker uitziet in een pak van Paul Smith.’

    • Ernest van der Kwast