Ellen Deckwitz wint C. Buddingh’-prijs

Dichteres Ellen Deckwitz (1982) heeft met De steen vreest mij de 25ste C. Buddingh’-prijs gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Dat is gisteravond tijdens de 43e editie van het Poetry International Festival Rotterdam bekend gemaakt. De jury, bestaand uit de dichter Xavier Roelens, vertaalster Annelies van Hees en essayist Jan de Roder, noemt De

Ellen Deckwitz/ Foto Nadine Ancher

Dichteres Ellen Deckwitz (1982) heeft met De steen vreest mij de 25ste C. Buddingh’-prijs gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Dat is gisteravond tijdens de 43e editie van het Poetry International Festival Rotterdam bekend gemaakt.

De jury, bestaand uit de dichter Xavier Roelens, vertaalster Annelies van Hees en essayist Jan de Roder, noemt De steen vreest mij in het juryrapport een ’hechtst gecomponeerde bundel.’

‘Deckwitz houdt van begin tot eind haar taal in de hand. Elk gebruikt beeld is een toevoeging. Beelden worden herhaald, waardoor ze een grotere eenheid bewerkstelligen. We zien de zoektocht van een puber naar een eigen identiteit ontsporen met een taalbeheersing die zelf tot in het laatste detail, tot in de licht kantelende typografie toe, ons als lezer op de rails houdt en ons aan het einde beloont met de nodige morele vragen.’

Ellen Deckwitz is dichteres en literatuurwetenschapster en kreeg in 2009 al de 2de Meander Dichtersprijs, een dichtprijs uitgereikt door het literair tijdschrift Meander, toegekend. In datzelfde jaar won ze het NK Poetry Slam.

De C. Buddingh’-prijs wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Anna Enquist, Michaël Zeeman, Tonnus Oosterhoff wonnen onder andere de prijs. Aan de prijs is een bedrag van 1200 euro verbonden.