Een roos voor Couperus

Het Couperusgenootschap wil Den Haag op zijn kop zetten, Bret Easton Ellis wil 50 Shades of Grey verfilmen en Martin Amis wil Engeland beledigen,

Het wordt vast een roos met delicate blaadjes...Trillend van zenuwzwakte....En een fijnzinnige app, geonduleerd...met ornamenten... en puntjes... zoals de stijl van de schrijver in kwestie...Grootse plannen heeft het Couperusgenootschap met het Couperusjaar 2013, bericht Boekblad. Er worden een roos en een wooncomplex naar de schrijver vernoemd, er komen exposities, theatervoorstellingen, een scriptieprijs. Het genootschap overdondert de Den Haag met evenementen om het jubileumjaar van de schrijver (1863-1923) kracht bij te zetten. Natuurlijk verschijnen er ook jubileumboeken, zoals de wetenschappelijke editie van Couperus’ correspondentie en een Couperuskookboek.

Het kan zijn dat ook de première van Paul Verhoevens verfilming van De stille kracht in het Couperusjaar valt. Al is het misschien beter als dat project vertraging oploopt, omdat Couperus’ fijnzinnige tropenkoorts een behandeling door Verhoeven waarschijnlijk niet ongeschonden doorstaat. ‘De film wordt gewelddadiger, spannender en onthutsender dan het boek; anders komt er geen hond kijken’, waarschuwde de regisseur alvast op cinema.nl.

Wellicht dat Verhoevens Leonie dicht in de buurt komt van Anastasia Steele, de heldin uit Fifty Shades of Grey. Op Twitter vermaakt Bret Easton Ellis zich met het verzinnen van de cast voor de verfilming van deze uitgevershit, waarvoor hijzelf het scenario wil schrijven. Als regisseur ziet hij David Cronenberg voor zich. Ryan Gosling zou miljonair Christian Grey kunnen spelen, Scarlett Johansson sekkslavin Ana, zo vat The Telegraph samen.

Martin Amis presenteerde zijn nieuwe roman op het Britse Hay festival. Zoals gebruikelijk was hij goed voor smakelijke uitspraken, zoals „Engeland is wereldleider in verval, omdat we er al langer mee bezig zijn dan alle anderen.” Over de VS was Amis weinig milder. De republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney noemde hij ‘een glimlachende haai’. Amis’ boek: Lionel Asbo: State of England gaat over een crimineel die een hoofdprijs wint in de loterij.