ECB en Bank of England blijven geld pompen in Europese bankensector

ECB-president Draghi zei vanmiddag dat de centrale bank indien nodig geld in de Europese bankensector blijft pompen. Foto AP / Mario Vedder

De Europese Centrale Bank blijft geld uitlenen aan Europese banken die in de problemen zitten. Dat zei ECB-president Draghi vanmiddag. Tegelijkertijd maakte de Bank of England bekend voor miljarden in de Britse bankensector te pompen.

In december besloot de ECB banken voor duizend miljard euro aan goedkope leningen te verstrekken. De centrale bank wilde daarmee bereiken dat de banken geld zouden blijven uitlenen. Dragi noemde die leenoperatie vandaag een succes en daarom gaat de ECB “zo nodig” door met het lenen van geld aan probleembanken, hoewel de centrale bank “adequate garanties” zal blijven eisen.

Zondag vinden in Griekenland parlementsverkiezingen plaats. Mocht de extreemlinkse partij Syriza die winnen, dan komt een Grieks vertrek uit de eurozone heel dichtbij. In reactie daarop zou er paniek op de financiële markten kunnen ontstaan en besluiten banken mogelijk geen geld meer aan elkaar uit te lenen. Daardoor is een nieuwe steunoperatie van de ECB wellicht noodzakelijk om te voorkomen dat de Europese economie instort.

Bank of England wil Britse bankensector stimuleren

De Britse centrale bank Bank of England maakte vanmiddag ook bekend extra liquiditeit in de Britse banken pompen vanwege zorgen over de eurocrisis. De BoE gaat vanaf 20 juni minimaal een keer per maand noodleningen veilen ter waarde van vijf miljard pond (6,2 miljard euro). De maatregel is vergelijkbaar met een eerdere reddingsactie van de ECB.

De leningen hebben een looptijd van zes maanden. De Britse banken moeten een rentetarief van 1,75 procent betalen, een half procent meer dan het door de BoE gehanteerde standaardrentetarief van 0,5 procent. Door het geld beschikbaar te stellen wil de Britse centrale bank banken stimuleren krediet te blijven verlenen.

    • Pim van den Dool