De ellende die inmiddels geen nieuws meer is

None

Peter Martens: Few Loving Voices Post Editions, € 45,00

Zoals zwart-witfotografie zich richt op leven in licht en donker, richtte fotograaf Peter Martens (1937-1992) zijn blik op de schaduwzijde van het leven. De contrasten, tussen de kreupele, kruipende, biddende en bedelende mensen tegenover hen die rechtop staan met macht en gezag. Hij liet in zijn werk zien dat die sociale ongelijkheid overal voorkomt en hetzelfde is. De ellende die geen nieuws meer is, omdat het de dagelijkse realiteit is voor velen. Martens’ foto’s zijn rauw en confronterend. Hij zag het als zijn taak juist die mensen in beeld te brengen: dit is de medemens die wij niet moeten ontwijken, maar in de ogen moeten kijken.

De Rotterdammer Peter Martens vestigde zich begin jaren zestig als zelfstandig fotograaf en groeide uit tot een zeer betrokken journalistiek fotograaf die ook in de kunstwereld een plek wist te veroveren. Hij reisde de hele wereld rond, soms in opdracht van tijdschriften, maar meestal op eigen initiatief. Hij won verschillende World Press Photo prijzen, werd door de Zilveren Camera uitgeroepen tot Fotojournalist van het jaar en met de Capi-Lux Alblas Prijs werd zijn hele oeuvre bekroond. Vlak voor zijn dood maakte hij van zijn werk dummies voor twee fotoboeken. En dit jaar komt deze wens van hem in vervulling. Samen met het boek American Testimony dat in september verschijnt, tonen deze twee boeken het oeuvre van Martens zoals hij het ons wilde laten zien. Aangevuld met een uitgebreide biografie, een door Martens met de hand geschreven speech en een tekst over zijn leven geeft dit boek een zeer volledig beeld van een fotograaf die we niet mogen vergeten. Het fotoboek is niet verrassend, maar wel noodzakelijk.

    • Sterre Sprengers