CDA wil Jos van Rey niet

Het Limburgse CDA weigert VVD’er Jos van Rey te accepteren als nieuwe gedeputeerde. Wat de liberalen betreft vervallen daarmee ook de handtekeningen onder het nieuwe coalitieakkoord: „Het CDA heeft geen vertrouwen in onze kandidaat en heeft daarmee ook het vertrouwen in de VVD opgezegd.”

Het CDA vindt dat de integriteit van Van Rey te zeer beschadigd is geraakt. De wethouder van Roermond kwam vorig jaar in opspraak. Een onderzoekscommissie bekeek vervolgens de vastgoedportefeuille van de VVD’er en zijn vriendschap met een in Roermond actieve projectontwikkelaar. De commissie constateerde dat er sprake was van een jarenlange schijn van belangenverstrengeling en in twee gevallen van belangenverstrengeling, niet van zelfverrijking. Van Rey bleef aan, maar beloofde beterschap. Hij zou zijn vastgoed meer op afstand zetten. Dat dit nog niet gebeurd is, neemt het CDA hem ook kwalijk.

CDA, VVD en PvdA hervatten dinsdag de onderhandelingen. „Als het stof is neergedaald”, aldus VVD-fractievoorzitter Erik Koppe.