Buschauffeurs Londen staken - eisen meer loon tijdens Spelen

Een Londense dubbeldekker op archiefbeeld, 25 april 2012. Foto AP / Matt Dunham

Londense buschauffeurs staken volgende week vrijdag om zo hun eis voor meer loon voor het werk tijdens de Olympische Spelen, die eind juli van start gaan, kracht bij te zetten.

Volgens de vakbond brengt het werken in die periode door de bezoekers van het sportevenement extra werkdrukte met zich mee, schrijft persbureau Reuters. Mogelijk zullen de buschauffeurs na vrijdag nog vaker staken in de aanloop naar de OS.

Het gaat om zo’n 21.000 werknemers die dezelfde bonus van zo’n vijfhonderd pond eisen die metro- en treinbestuurders wel ontvangen, schrijft The Guardian. Volgens vakbondswoordvoerder Peter Kavanagh voelen de buschauffeurs zich daardoor behandeld als “tweederangs” burgers.

Aanhoudende acties van de buschauffeurs zou de organisatie van de Spelen en premier David Cameron ernstig in verlegenheid brengen, die laatste beloofde eerder dat het openbaar vervoer geen problemen zou ondervinden door de toestroom van tienduizenden toeristen.

Tenzij er nog op het laatste moment een overeenkomst wordt gesloten met de twintig busbedrijven die in Londen werkzaam zijn, bedreigt de staking volgende week het vervoer van de 6,4 miljoen reizigers. Volgens de vakbond kan de benodigde veertien miljoen pond voor de chauffeurs gemakkelijk uit het restant van het budget voor de OS betaald worden, dat restant wordt geschat op zo’n 476 miljoen pond.

    • Hans Klis