Britten ‘dwingen’ banken geld uit te lenen

De Britten vrezen de gevolgen van de eurocrisis. Daarom steunen ze de eigen economie met 100 miljard pond. Of dat de recessie dempt is de vraag.

De Britse regering en de Bank of England komen met een steunpakket van 100 miljard pond (123 miljard euro) om het vertrouwen in de Britse economie te stimuleren. Het moet het Verenigd Koninkrijk beschermen tegen de groeiende crisis in de eurozone.

De regering en de centrale bank zullen banken meer lenen tegen lagere kosten, zodat deze vervolgens weer leningen verstrekken aan bedrijven en particulieren. Dit zogenoemde ‘Funding for Lending’-plan levert 80 miljard pond aan garanties op. Vandaag vult de bank bovendien een noodfonds aan dat banken zes maanden lang kapitaal biedt in tranches van 5 miljard pond per maand.

Vorige maand nog spoorde het Internationaal Monetair Fonds de Britse regering en de centrale bank aan om meer te doen om de economie te stimuleren. Hoewel het IMF de Britten complimenteerde met het terugbrengen van het begrotingstekort door de invoer van structurele bezuinigingen, was er nog geen economisch herstel zichtbaar. In tegendeel: sinds mei is het VK officieel in recessie, de eerste double dip-recessie sinds de jaren zeventig. Het IMF waarschuwde dat als er in november nog geen tekenen van groei zijn, het misschien tijd is voor een plan-B.

Dat is het nu aangekondigde steunpakket niet, verzekerde minister van Financiën George Osborne gisteren op de jaarlijkse Mansion House-toespraak tot de City, het Londense financiële centrum. Maar de eurocrisis vraagt wel om „buitengewone maatregelen”, erkende bankpresident Mervyn King. Ook al is het VK geen onderdeel van de eurozone, die crisis leidt in het VK wel tot een vertrouwenscrisis. Die versterkt zichzelf waardoor de Britse groei verminderd, signaleerde King: „Een zwarte wolk hangt boven ons en tempert de gemoedstoestand. Bedrijven en huishoudens sluiten de luiken om zich voor te bereiden op de stormen die op ons afkomen.”

Osborne suggereerde opnieuw dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone hem misschien de enige manier leek om hervormingen door te drukken. Maar zonder „een ambitieus plan” leidt een ‘Grexit’ alleen tot meer problemen. Daar zal het VK niet immuun voor zijn: de risico’s van „een rommelige instorting van de euro zijn enorm”. Toch verwierp hij opnieuw het idee van een Britse deelname aan een bankenunie: „De Britse belastingbetaler staat er niet achter, de Britse kiezer wil dat wijzelf toezicht houden op onze eigen banken – zeker ten tijde van crisis.”

Hij verzekerde dat de Britten „geconfronteerd met de schuldenstorm” niet machteloos staan: „Samen kunnen we nieuwe vuurkracht inzetten om onze economie te beschermen.”

Daar is het steunpakket onderdeel van, maar ook de bankhervormingen die gisteren in het parlement werden gepresenteerd. Die zijn gebaseerd op het rapport-Vickers, dat vorig jaar werd gepresenteerd en waarvan de regering-Cameron al had aangekondigd die te zullen implementeren. Het voorstel is om binnen banken een scheiding tussen gewone diensten en investeringsactiviteiten aan te brengen. Het moet voorkomen dat spaarders en belastingbetalers opdraaien voor risicovolle investeringen.

De Britse oppositie vreest dat de maatregelen onvoldoende zullen zijn.

    • Titia Ketelaar