Australië wil het aantal zeereservaten verdubbelen

De status van natuurreservaat moet de Australische zeeën beschermen.

Australië zal het grootste netwerk van zeereservaten ter wereld vormen. Het gaat in totaal om ruim eenderde deel van de Australische wateren, een oppervlakte ter grootte van India. Ook de befaamde Koraalzee en het Great Barrier Reef zullen deel uitmaken van de keten van zeereservaten. De reservaten moeten nog dit jaar worden ingesteld na een periode van consultaties met onder meer de bewoners van de kustgebieden.

Dit heeft de Australische minister van Milieuzaken, Tony Burke, gisteren gezegd. De aankondiging komt aan de vooravond van de grote milieutop in Rio de Janeiro, die volgende week begint. „Het is tijd voor de wereld een doorbraak te forceren ten behoeve van de bescherming van onze oceanen”, aldus Burke. Het aantal zeereservaten zal worden verdubbeld van de huidige 27 tot 60. Het Wereldnatuurfonds (WWF) verwelkomde het besluit als „een grote stap voorwaarts”.

De status van natuurreservaat betekent dat de visserij en de winning van olie en gas in het gebied aan veel beperkingen zullen worden gebonden. Een algeheel verbod hierop zal echter, tot woede van sommige natuurorganisaties, niet worden ingevoerd. Onder vissers hebben de plannen niettemin tot protesten geleid. In het gebied zitten onder meer veel haaien en tonijn. Volgens Burke is de regering bereid zo’n 80 miljoen euro te betalen om de vissers schadeloos te stellen. (Reuters, AP, BBC)