Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Als de president wordt tegengesproken

Dit overkomt een president van de Verenigde Staten niet vaak. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis werd Obama ruw onderbroken door de journalist Neil Munro, van de website The Daily Caller. Een zichtbaar boze Obama probeerde Munro tot stilte te dwingen. ‘The next time I prefer you let me finish my statements before you ask a questio.’ Maar Munro gaf niet op.

Het incident beheerst de Amerikaanse pers voor dit moment even, zie bijvoorbeeld ook de opwinding op Twitter. Maar de aanleiding van Obama’s persconferentie is natuurlijk veel groter nieuws. Obama zal de uitzetting stopzetten van illegale migranten die op minderjarige leeftijd naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Dit is goed voor deze jongeren, zei Obama, en goed voor Amerika. Het zou kunnen gaan om honderdduizenden illegalen. Dit zijn woorden die zijn achterban graag hoort. Bij zijn aantreden beloofde Obama een andere politiek ten aanzien van minderheden, zoals homoseksuelen en migranten. Democratische en zwevende kiezers zullen hem in november aan die belofte houden.

Maar nu wat context: Obama is verre van een softe president op het gebied van illegaliteit. Integendeel. Onder deze president zijn meer illegalen teruggestuurd dan onder George W. Bush. Dat kan politiek problematisch zijn, omdat in bijna alle swing states de latino-stem de doorslag kan geven.

Er moet dus een ‘zacht’ verhaal worden verteld, naast de harde praktijk. Over de worsteling van Obama als President van de Minderheden stond afgelopen week dit uitstekende verhaal in The Washington Post. Het stuk beschrijft de woede in migrantengemeenschappen over de politiek van Obama. Als de president ermee geconfronteerd wordt, tijdens een bijeenkomst met advocaten van belangengroepen, wordt hij boos.

Obama asked: “What do you want me to do, not enforce the law?” He explained that he could not just ignore laws he didn’t like. The president spoke sternly. Several participants described him as defensive. One person said that, at times, Obama was “pissy.”

Pissy. Het is een karaktereigenschap die ook vandaag weer aan het licht kwam, toen Obama door de journalist werd onderbroken. De president houdt er niet erg van om tegengesproken te worden.