Weigerambtenaren zijn verleden tijd

Same sex cake toppers are displayed at the first National Gay and Lesbian Wedding Show in Toronto, Ontario, Canada, on Sunday, February 29, 2004. Same-sex marriages are legal in the provinces of Ontario and British Columbia, pending a review by the Canadian Supreme Court. Photographer: Norm Betts/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Vanwege de verkiezingen komen meerdere partijen met initiatieven.

Den Haag. Er komt een einde aan de uitzonderingspositie van ambtenaren die weigeren mensen van hetzelfde geslacht met elkaar te trouwen. Als het aan de Tweede Kamer ligt, is het fenomeen ‘weigerambtenaren’ nog voor de verkiezingen in september verleden tijd.

Een grote meerderheid in de Kamer is vóór afschaffen van de uitzondering van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet. Alleen de confessionele partijen zijn tegen: CDA, ChristenUnie en de SGP.

Onduidelijk is nog wel hoe de Kamer dit gaat regelen. Dinsdag buitelden VVD, PvdA en D66 over elkaar heen met initiatieven.

Opvallend daarin was de rol van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Een half jaar geleden stemden zij en haar fractie nog tegen een motie van GroenLinks die het kabinet tot een verbod opriep. Deze week kondigde Hennis aan dat ze het verbod zelf wil regelen. Ze wil met een amendement een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA aanpassen, dat in algemene zin over de rechtspositie van ambtenaren gaat. Daarmee nam ze afstand van coalitiepartner CDA, die de uitzonderingspositie van gewetensbezwaarde ambtenaren wil behouden. Tot irritatie van de partijen die een half jaar geleden al vóór de motie stemden.

„Onze grote vriendin wilde duidelijk de held spelen voor de weigerambtenaren”, zegt Gerard Schouw van D66. Zijn partij komt nu óók met een eigen initiatiefvoorstel, omdat de manier waarop de VVD het verbod wil regelen, via een amendement, „oneigenlijk” zou zijn.

Aanleiding voor de nieuwe ophef was een advies over de weigerambtenaren van de Raad van State, dat eind vorige week openbaar werd. Daarin staat dat het te ver voert om „van alle trouwambtenaren te verlangen dat ze bereid zijn om ook huwelijken van paren van gelijk geslacht te trouwen”. En het is verkiezingstijd, geven de Kamerleden toe. Iedereen wil graag initiatief tonen. NRC