Waarop moet de krant nu gedrukt worden?

TOPSHOTS An Indian firefighter extinguishes smouldering stacks of paper at the Khanna Paper Mill in the outskirts of Amritsar on June 13, 2012. The fire, which broke out June 12 in one of the largest paper mills in the country, incurred losses estimated at 1.5 billion rupees (USD 27 million). AFP PHOTO/NARINDER NANU
TOPSHOTS An Indian firefighter extinguishes smouldering stacks of paper at the Khanna Paper Mill in the outskirts of Amritsar on June 13, 2012. The fire, which broke out June 12 in one of the largest paper mills in the country, incurred losses estimated at 1.5 billion rupees (USD 27 million). AFP PHOTO/NARINDER NANU AFP

Dat een papierfabriek goed brandt moge duidelijk zijn. De 976.000 inwoners van Amritsar weten nu hoe goed. De stad, in het verre noorden van India, zit al dagen in de rook. Dinsdag brak er brand uit in de lokale papierfabriek, de op drie na grootste van India. Zo’n 75.000 ton aan papier is in vlammen opgegaan.

De brand, die werd aangewakkerd door de sterke wind en het hete weer, eiste geen levens, maar de wijken rondom de fabriek werden uit voorzorg geëvacueerd. Gisteren kreeg de brandweer de brand onder controle, maar het nablussen gaat door.

Het vuur ontstond – om nog onbekende oorzaak – te midden van buiten opgeslagen afvalpapier, maar ook de nabijgelegen machinehallen hebben grote schade opgelopen. Het zal naar verwachting bijna een maand duren voordat de fabriek weer op het oude niveau kan produceren. Dat is vooral lastig voor de vele Pakistaanse kranten, die op papier uit Amritsar worden gedrukt. Pakistan produceert zelf geen krantenpapier.