Volgende Angstgegner: hard en gehaaid met gevaarlijke vleugelspelers

Oranje moet zondag met twee goals verschil winnen van Portugal, dat gisteren met 3-2 won van Denemarken. De resultaten uit het verleden bieden weinig hoop.

Drie eigenschappen van het Portugese voetbal zorgen ervoor dat het Nederlands elftal het zondag zwaar krijgt om met twee doelpunten verschil te winnen.

1Toen aanvaller Pierre van Hooijdonk een paar wedstrijden voor de Portugese club Benfica had gespeeld, liet hij zich grotere scheenbeschermers aanmeten. Jerrel Hasselbaink droeg in de Portugese competitie zelfs bescherming op zijn kuiten, zo gemeen waren de spijkerharde Portugese verdedigers.

2„Wij waren verrast dat hij ook kon koppen”, zei toenmalig bondscoach Dick Advocaat over de nog jonge Cristiano Ronaldo. Nederland had net in de halve finale van het EK 2004 verloren van Portugal, en de toen nog relatief onbekende Ronaldo had het eerste doelpunt binnengekopt. Nu is hij wereldberoemd en geldt hij als een van de beste aanvallers ter wereld: snel, kopsterk, doelgericht.

3Op het WK van 2006 liep de wedstrijd tussen Nederland en Portugal volledig uit de hand, met een recordaantal gele en rode kaarten en Portugal als winnaar van de schoppartij. Conclusie achteraf: de spelers van Oranje hadden zich laten provoceren door de gehaaide Portugezen. „Er gebeurde van alles in het veld wat niet klopte”, zei verdediger Khalid Boulahrouz, die van het veld werd gestuurd nadat de Portugees Luís Figo had geveinsd dat de Nederlander een elleboogstoot had uitgedeeld.

Keiharde verdedigers, gevaarlijke aanvallers en provocerende middenvelders. Het zijn allemaal typeringen van het Portugese voetbal die nog steeds opgaan. Portugal heeft betere verdedigers dan het Nederlands elftal. Pepe en Fabio Coentrão spelen bij het grote Real Madrid, John Heitinga en Jetro Willems bij de Europese suptoppers Everton en PSV. Ook de Portugese aanval is, met Ronaldo en Nani, van wereldklasse.

Het is niet zomaar een voetbalcliché dat het Portugal niet uitmaakt hóé er gewonnen wordt áls er maar gewonnen wordt. Gemeen spel is geoorloofd. Hoewel Oranje er de laatste jaren ook wat van kan – zie de elleboogstoot van Mark van Bommel en de klap van Klaas-Jan Huntelaar gisteren tegen Duitsland – beheersen de Portugezen het vuile spel als geen ander. En ze zijn daarin vaak doortrapter dan hun tegenstanders.

Pas één keer won Nederland van Portugal – in 1992 met 1-0. Van de tien keer dat Nederland tegen Portugal speelde, verloor Oranje zes keer. Drie keer werd het gelijk. Kortom: Nederland heeft nooit het resultaat behaald dat zondag nodig is om door te kunnen gaan.

Portugal voelt ook minder druk. Nederland moet met twee doelpunten verschil winnen. En twee keer scoren tegen Portugese verdedigers als Pepe, Bruno Alves en Coentrão is moeilijk. Maar Denemarken lukte het gisteren. En Duitsland ook, een keer. Vooral via de flanken lijkt de Portugese defensie kwetsbaar. Maar een goede voorzet vanaf de zijkant hebben de Nederlandse vleugelspelers in de twee EK-duels nog niet afgeleverd.

Pepe is het prototype van de Portugese verdediger. Hij is berucht om zijn meedogenloosheid sinds hij als verdediger van Real Madrid de frêle Lionel Messi van Barcelona met keiharde overtredingen probeerde af te stoppen. Pepe kan ook goed voetballen. Tegen Duitsland scoorde hij bijna. Gisteren tegen Denemarken kopte hij knap raak uit een hoekschop.

Portugal heeft twee aanvallers van wereldklasse, terwijl de verdediging van het Nederlands elftal tot nu toe niet bijzonder sterk oogt. Wel presteert Cristiano Ronaldo, die bij Real Madrid aan de lopende band doelpunten maakt, bij het nationale elftal veel minder goed. Gisteren tegen Denemarken miste hij twee grote kansen. Maar zijn geldingsdrang, die hem als iele puber al kenmerkte, is groot. Hij móét nu presteren met Portugal. En als Nederland aanvalt om twee keer te scoren, zal Cristiano Ronaldo ruimte krijgen. Zijn collega Nani, aanvaller van Manchester United, is op de andere vleugel net zo snel en beweeglijk.

En dan zijn er nog de geslepen Portugese voetballers die altijd wel in het elftal zijn vertegenwoordigd. Gisteren voorkwam Raul Meireles een Deense scoringskans door de bal met zijn hand tegen te houden. Hij had rood moeten krijgen, maar kwam weg met geel. In 2000 verpestte het Nederlands elftal mede de kwalificatie voor het WK van 2002 door thuis van Portugal te verliezen. Toen in de Kuip vanaf de tribunes een fluitje klonk, stopte Oranje. Portugal ging door en Sergio Conceiçao scoorde.

    • Dolf de Groot Enbart Hinke