Uitgelicht

Film

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake van Japanse monsterklassieker werd orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. Met Matthew Broderick. Veronica, 20.30-23.10u.

Lost City Raiders (Jean de Segonzac, 2008, D). Door Indiana Jones geïnspireerde avonturenfilm waarin James Brolin zijn brood verdient met het opduiken van kostbaarheden die dankzij de opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel onder water liggen. Voor het Nieuwe Vaticaan is hij ondertussen bezig met een geheime missie. Daarbij wordt hij lelijk tegengewerkt door onroerendgoedmagnaat Ben Cross en ex-echtgenote Bettina Zimmerman. RTL7, 20.30-22.35u.

Out of Time (Carl Franklin, 2003, VS). In Banyon Key, Florida, gebeurt zó weinig dat het verbazing wekt dat ze er én een sheriff (Denzel Washington) én een met moordzaken belaste politiedame (Eva Mendes) hebben. In de eerste helft gebeurt er niks en als het verhaal dan eindelijk begint, moet er alsnog zoveel ongeloofwaardigs gebeuren dat de regisseur (die de plot leende van The Big Clock uit 1948) inderdaad tijd tekort komt. Net5, 20.30-22.50u.

Phileine zegt sorry (Robert Jan Westdijk, 2003, NL). Verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart met Kim van Kooten in de titelrol. Phileine reist haar vriendje achterna naar New York waar hij in een experimenteel toneelstuk met de billen bloot gaat. Deze krant vond dat de film ‘nou juist dat belangrijkste, gevoel, ontbeert’. Ned.3, 20.55-22.30u.

Informatief

Britain’s lost routes with Griff Rhys Jones: Highland Cattle Drovers. Voorlaatste aflevering van vierdelige serie waarin voormalig komiek Rhys Jones oude looproutes in Groot-Brittannië verkent. Vandaag gaan hij, twee boeren en een kudde hooglanders te voet de negentiende-eeuwse, vierhonderd kilometer lange route tussen de Isle of Skye en de markt van Falkirk afleggen. Ze ontdekken hoe drijvers vroeger hun leven riskeerden als ze met hun vee van de Schotse eilanden naar het vasteland zwommen. De route voerde bovendien over steile bergpassen en snelstromende rivieren en op veedieven werd met scherp geschoten. Geen wonder dat mannen uit deze streken tot de eerste cowboys van het Wilde Westen behoorden. BBC 1, 21.00-22.00u.

L’énigme de l’autisme – La piste bactérienne. Canadese documentaire over autisme, een ontwikkelingsstoornis die in twintig jaar tijd zesmaal zo veel wordt gediagnosticeerd. Omdat geen erfelijke oorzaak gevonden kan worden, richt de aandacht zich op omgevingsfactoren. Deze film gaat over onderzoek naar de oorzaak van autisme in darmflora. Aangezien 70 procent van alle autisten lijdt aan maag- en darmstoornissen, zoekt men naar een bacteriële oorzaak. Arte, 22.00-22.50u.

The men who made us fat. Eerste uitzending van driedelige serie waarin Jacques Peretti op zoek gaat naar de oorzaken van onze veranderde eetgewoontes. Daarbij begint hij met het succesverhaal van fructosesiroop (high fructose corn syrup, HFCS). Deze zoetstof werd in de zeventiger jaren voor het eerst gepropageerd en wordt sindsdien aan bijna alle fabrieksvoedsel toegevoegd. Maar HFCS is niet alleen zoeter en goedkoper dan suiker, het remt ook de afgifte aan ons bloed van leptide, een hormoon dat ons (onder meer) een verzadigingsgevoel dient te geven. In veel ‘magere’ en ‘gezonde’ etenswaren en drankjes is vet de laatste jaren verruild voor steeds hogere doses van deze fructosesiroop. BBC 2, 22.00-23.00u.

Drama

Der Brand. Na een avondje salsacursus wordt Judith (Maja Schöne) door haar danspartner verkracht. Als haar beschuldiging geen gehoor vindt – de man is immers een gerespecteerd arts – en de herinnering aan de gebeurtenis haar leven blijft beheersen, besluit ze om dan maar zelf voor gerechtigheid te zorgen. Ze begint de dader te observeren en forceert ontmoetingen met hem en zijn familie. En om de haar toekomende genoegdoening te verkrijgen en zijn schuld te bewijzen neemt ze haar toevlucht tot een radicale methode. ARD, 23.45-01.15u.

EK voetbal

Italië - Kroatië. Rechtstreeks verslag uit Stadion Miejski, Poznan. Ned.1, 17.50-19.55u.

Spanje - Ierland. Verslag van de wedstrijd in de PGE Arena Gdansk. Ned.1, 20.20-22.45u.

Sport

Le Mans 24 minutes. Magazine over de race van aanstaand weekeinde. Met interviews, analyses, achtergrondreportages en het allerlaatste nieuws over de deelnemers. Eurosport, 21.30-22.00u.

24 Heures du Mans. Verslag van de vrije trainingen en de kwalificaties. Eurosport, 22.00-00.00u.