Tourzeges Armstrong in gevaar na dopingaanklacht

Het Amerikaans antidoping agentschap beschuldigt Lance Armstrong van dopegebruik. De zevenvoudig Tourwinnaar wordt geschorst als triatleet, maar blijft alles ontkennen.

Discovery Channel team rider Lance Armstrong of the U.S. stands with his hand on his heart during the playing of the anthem, after winning his seventh Tour de France in Paris in this July 24, 2005 file photo. The U.S. Anti-Doping Agency (USADA) has brought formal doping charges against Armstrong and he has been immediately banned from competition in triathlons as a result, the Washington Post reported on June 13, 2012. Armstrong, a seven-time Tour de France winner, denied the charges in a statement: "I have never doped, and, unlike many of my accusers, I have competed as an endurance athlete for 25 years with no spike in performance, passed more than 500 drug tests and never failed one."REUTERS/Francois Lenoir/Files (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING DRUGS SOCIETY) REUTERS

Liefst vijftien pagina’s bedraagt de aanklacht die Lance Armstrong en enkele andere betrokkenen eerder deze week ontvingen van het Amerikaans antidopingagentschap Usada. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post, in het bezit van de aanklacht, wordt de recordwinnaar van de Tour de France opnieuw en zwaarder dan voorheen beschuldigd van dopegebruik.

De beschuldigingen kunnen Armstrong (40) volgens de krant een of meerdere van zijn zeven Tourzeges kosten. De Amerikaan is per direct geschorst. Na zijn afscheid als wielrenner in 2010 maakte hij dit jaar een succesvolle comeback als triatleet. Hij won onlangs twee halve triatlons in eigen land en staat ingeschreven voor de prestigieuze Ironman van volgende week in Nice. Armstrong heeft tot volgende week vrijdag om tegen de aanklacht in beroep te gaan.

Nieuw in de beschuldigingen van Usada is dat Armstrong voor het eerst ook wordt verdacht van dopegebruik in de periode na zijn comeback als wielrenner, in 2009 en 2010. Uitkomsten van bloedtesten bij dopingcontroles zouden volgens Usada „volledig in overeenstemming zijn met bloedmanipulatie, waaronder epo en/of bloedtransfusies.”

Het Amerikaans antidopingagentschap oordeelt hard over de periode 1999 tot en met 2006, toen Armstrong de Tour zeven keer op rij won. Er zou niet alleen sprake zijn geweest van gebruik van verboden middelen, maar zelfs van een ‘dopingsamenzwering’ tussen Armstrong, collegarenners, ploegleider Johan Bruyneel, de Italiaanse arts Michele Ferrari en enkele artsen van zijn ploeg.

Naast epo en bloedtransfusie zouden ook producten als corticosteroïden en maskeringsmiddelen zijn gedistribueerd en toegediend. „Meer dan tien” oud-ploeggenoten en personeelsleden zouden volgens Usada willen getuigen dat zij hun vroegere kopman doping zagen gebruiken of hoorden dat hij dopegebruik toegaf.

Armstrong, die tot nu toe dopegebruik altijd heeft ontkend, reageerde gisteren furieus op de beschuldigingen. „Ongegrond en ingegeven door wrok”, zei hij tegen persbureau AP. „Ik heb nooit dope gebruikt. In tegenstelling tot veel mensen die tegen me getuigen heb ik 25 jaar aan wedstrijden meegedaan als duursporter, zonder één vreemde afwijking in mijn prestaties. Ik heb meer dan 500 dopingcontroles ondergaan en ben nooit positief bevonden.”

Opvallend was wel dat Armstrong ruim een maand geleden in een interview met het blad Men’s Journal verklaarde dat eventuele nieuwe beschuldigingen hem niet meer konden schelen. „Ik ben er wel klaar mee.” Ook als hij zijn zeven Tourzeges zou verliezen? „Het interesseert me niet meer. Ik ga niet gefrustreerd rondlopen met het idee dat ik zonodig een zevenvoudig Tourwinnaar moet zijn. Ik heb er hard voor gewerkt, heb zeven keer gewonnen en dat is geweldig. Maar het is voorbij.”

In februari werd een strafzaak van de Amerikaanse onderzoeksrechter Jeff Novitzky tegen Armstrong geseponeerd. Na twee jaar onderzoek was er onvoldoende bewijs dat de renner en zijn begeleiders overheidsgeld van sponsor US Postal hadden gebruikt voor de aanschaf van verboden producten. Novitzky hoorde wel oud-renners als getuigen en sprak met antidopinginstanties in Europa en de VS. Hij overhandigde zijn bevindingen na het seponeren van zijn onderzoek aan Usada.

Armstrong werd in 2005 door de Franse krant L’Equipe al beschuldigd van een positieve epotest in 1999, maar toonde met hulp van de internationale wielerunie UCI aan dat het bewijs juridisch niet klopte. De afgelopen jaren werd hij openlijk beschuldigd van dopegebruik door oud-ploeggenoten Tyler Hamilton en Floyd Landis. De laatste verklaarde bovendien dat de UCI een positieve dopingtest van Armstrong in de Ronde van Zwitserland van 2001 zou hebben weggemoffeld.

In een summiere reactie op de nieuwe beschuldigingen sprak de UCI gisteren over „een renner”, zonder de naam Armstrong te noemen.

    • Maarten Scholten