Theater

HF: Macbeth

Een Macbeth, gebald als een vuist, maakte gastregisseur Johan Simons bij Toneelgroep Amsterdam. Hij ontleedt en ontvelt dit koningsdrama tot alleen de bloederige kern overblijft. In Simons’ interpretatie is Macbeth een getraumatiseerde Vietnamveteraan. Fedja van Huêt levert in de titelrol een Olympische prestatie. Twee uur lang speelt hij op de toppen van zijn fysieke kunnen: de rug gekromd, de schouders hoog, het hoofd in de nek teruggetrokken. Je voelt het bloeddorstige beest onder zijn huid. Bezeten is hij, zijn brein krijgt geen grip op zijn moordlust. Met angstige verwondering bezien zijn ogen de daden die zijn lichaam begaat. Hij schmiert, gesticuleert en marcheert over toneel, of danst om zijn slachtoffers als kolonel Kurtz uit Apocalypse Now in een verbluffende krachttoer.

Uitverkocht. Reprise in augustus. Inl.: toneelgroepamsterdam.nl

HF: Waiting for miss Monroe

De opera Waiting for Miss Monroe kent een bij vlagen spectaculaire enscenering. Robin de Raaffs partituur is functioneel, spannend, en kent magistrale momenten. Sopraan Laura Aikin paart sensationele stembeheersing aan uitmuntend spel: treffende Marilyn-maniertjes, maar ook wanhoop en doodsangst. Het dramatische zwaartepunt ligt in de tweede akte. Monroe, gevloerd door pillen en drank, moet Kennedy toezingen. De broertjes Kennedy gedragen zich als walgelijke corpsballen. Het ontaardt in een schokkende gangbang, waarbij ze als een opblaaspop tussen de mannen heen en weer slingert.

15 en 16 juni. Inl.: hollandfestival.nl

Mehmet de veroveraar

Mehmet de veroveraar (10+) is een indrukwekkend epos over de geschiedenis van onze verdeelde wereld. De levensloop van de 15de-eeuwse Mehmet II – die op zijn twaalfde sultan werd en op zijn negentiende Constantinopel innam – wordt gespiegeld aan de macht van gespleten Katholieke Kerk. Het Amsterdamse jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij neemt met dit historische theaterevenement afscheid van artistiek leider Ad de Bont. Hij schreef het 4,5 uur durende stuk en Liesbeth Coltof regisseerde dat tot een subliem meesterwerk. In een loods in Alkmaar verbeelden drie compleet verschillend vormgegeven ruimtes een sprookjesachtig paleis, de desolate woestijn en het harde Constantinopel. Een geolied ensemble van dertien acteurs vertelt in deze imposante en betoverende setting een complexe en tragisch verhaal.

Inl.: toneelmakerij.nl

Op komst: ITs Festival

Veertig voorstellingen van aanstormende talenten uit binnen- en buitenland, op 15 locaties verspreid door heel Amsterdam: op 21 juni begint het ITs Festival Amsterdam: het Internationaal Theaterscholenfestival. Traditioneel tonen afstuderend regisseurs van de toneelscholen van Amsterdam en Maastricht hier hun werk. Ook zijn er voorstellingen te zien van afstuderend acteurs, dansers en choreografen, uit Nederland en het buitenland. Voor het eerst organiseert ITs een speciale castingdag voor aankomend talent op 21/6. Het festival opent met een dansvoorstelling van Verve.

Inl.: itsfestivalamsterdam.nl