Suu Kyi onwel op persconferentie in Zwitserland door uitputting

de oppositieleider vanavond tijdens de persconferentie in Zwitserland, nog voor ze onwel werd. Foto Reuters/Ruben Sprich

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi is vanavond tijdens een persconferentie in de Zwitserse stad Bern onwel geworden. Suu Kyi zei uitgeput te zijn van de lange reis van Azië naar Europa, schrijft persbureau AP.

Kort nadat ze onwel werd snelde een naaste medewerker toe. Suu Kyi, die al tijden kampt met een fragiele gezondheid, klapte dubbel en leek pijn te hebben. Ze gaf over en werd vervolgens naar buiten gebracht. Onmiddellijk bood ze haar excuses aan.

Eerder vandaag hield Suu Kyi in Genève een toespraak voor de Internationale Arbeidsorganisatie, een agentschap van de Verenigde Naties. Gisteravond laat is Kyi in Genève gearriveerd, en had naar eigen zeggen toen al flink last van een jetlag en vermoeidheid.

Vlak voor de oppositieleider instortte had ze een kwartier lang vragen beantwoord, en kondigde Didier Burkhalter, de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken, aan de sancties op Birma te gaan verminderen.

Zwitserland is de eerste stop van de rondreis van de oppositieleidster door Europa. Na Zwitserland staan nog bezoeken aan Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk op het programma. Het is de eerste keer in 24 jaar dat Suu Kyi weer in Europa is. In april won de NLD 43 van de 45 zetels bij tussentijdse verkiezingen. Dat waren de eerste vrije verkiezingen in 22 jaar. Begin mei werd Suu Kyi ingezworen in het parlement.

Voor de democratische hervormingen in Birma plaatsvonden weigerde Suu Kyi altijd om Birma te verlaten tijdens de korte momenten van vrijheid tussen de lange periodes van huisarrest uit angst dat zij niet meer mocht terugkeren van de militaire junta. De laatste keer dat zij Birma verliet was in 1988 en toen vreesde zij nog dat haar verblijf tijdelijk zou zijn. Haar huisarrest werd in 2010 opgeheven.

    • Annemarie Coevert