Staten-Generaal niet bijeen om ESM - verzoek Wilders afgewezen

Wilders met zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal bij het kort geding tegen de Staat. De twee kregen geen gelijk. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De Eerste en Tweede Kamer vergaderen niet gezamenlijk over de ratificatie van het verdrag voor het permanente noodfonds voor de euro ESM, zoals PVV-leider Geert Wilders gisteren verzocht. Dat schrijft Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf vanmiddag in een brief.

De Graaf geeft in zijn brief als reden dat het ESM niet tot de thema’s behoort die volgens de grondwet in aanmerking komen voor een gezamenlijke vergadering:

“De Verenigde Vergadering kan volgens de Grondwet alleen wetsvoorstellen behandelen die de Grondwet uitdrukkelijk noemt, bijvoorbeeld toestemming voor een koninklijk huwelijk, benoeming van een regent of het in oorlog verklaren van het Koninkrijk.”

‘Kamers zien geen reden voor controversieelverklaring’

Daarnaast merkt De Graaf op dat beide Kamers “geen noodzaak hebben gezien” het besluit over het noodfonds over de verkiezingen heen te tillen:

“De keuze voor het al dan niet behandelen van wetsvoorstellen is aan de Kamers zelf, indien nodig bij meerderheid van stemmen. Ik constateer dat geen van beide Kamers aanleiding heeft gezien de genoemde voorstellen controversieel te verklaren.”

De Graaf is de voorzitter van de zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal gesproken alleen tijdens Prinsjesdag bijeenkomt wanneer de koningin de Troonrede voorleest.Wilders heeft De Graaf gisteren schriftelijk verzocht een vergadering van de Staten-Generaal uit te schrijven. De brief was ondertekend door elf PVV’ers uit de Eerste en Tweede Kamer.

De Tweede Kamer ratificeerde het verdrag met ruime meerderheid. De Eerste Kamer buigt zich eind deze maand over het ESM, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens Wilders gaat het om een ‘blanco cheque’.

    • Annemarie Coevert