Spanning Egypte op toppunt

Het Egyptische ministerie van Justitie heeft gisteren de militaire politie en de inlichtingendiensten gemachtigd burgers te arresteren voor een breed scala aan vermeende misdrijven, zoals „verzet tegen de autoriteiten”. Activisten zeiden dat de maatregel de facto de beruchte noodtoestand herstelt, die 31 mei werd opgeheven.

Het fel betwiste besluit kwam tijdens grote spanning vlak voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen en voor een beslissing van het Constitutionele Hof over de wettigheid van het eind vorig jaar gekozen parlement. Vanmiddag zou het Hof uitspraak doen in deze zaak en over de wettigheid van de kandidatuur van oud-generaal en oud-premier Ahmed Shafiq voor het presidentschap. Shafiq staat tegenover moslimbroeder Mohammed Morsi in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, zaterdag en zondag. Honderden militairen en agenten zijn rond het gebouw van het Hof in Kairo samengetrokken.

Een prominente mensenrechtenadvocaat, Gamal Eid, stelde de nieuwe bevoegdheden voor de militaire politie gelijk aan „het uitroepen van de staat van beleg, alsof we in een bananenrepubliek leven”. De maatregel blijft in elk geval van kracht tot een nieuwe grondwet is ingevoerd. Daarmee is nog steeds geen begin gemaakt. Het door fundamentalisten gedomineerde parlement heeft deze week voor de tweede maal een grondwetgevende raad benoemd. Maar liberale en christelijke parlementsleden boycotten de zitting uit protest tegen de dominantie van fundamentalisten in de nieuwe raad. Waarschijnlijk zullen ze opnieuw naar de rechter gaan om zijn wettelijkheid te betwisten.

Militaire analisten zeiden dat de nieuwe bevoegdheden van de militaire politie een tijdelijke maatregel zijn om het vacuüm te vullen dat is ontstaan door de ineenstorting van de civiele politie tijdens de opstand. Maar activisten waarschuwden dat het leger zo in staat is gesteld zijn greep op de maatschappij te handhaven, ook als de macht is overgedragen aan de te kiezen civiele president. (AP, AFP, Reuters)