Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Recordhoogte Spaanse rente na downgrade Moody’s

Een digitaal billboard laat de teneur op de beurzen zien. Foto AFP / Roslan Rahman

De Europese beurzen reageren pessimistisch op de afwaardering van Spanje door kredietbeoordelaar Moody’s. Het land zweeft nu nog maar net boven de junkstatus en de rente die de Spanjaarden nu op leningen moeten betalen is naar een recordhoogte gestegen.

De rente die de Spaanse overheid nu moet betalen om leningen af te sluiten waarmee de staatsschuld dan weer bekostigd moet worden steeg vanochtend naar 7 procent: een nieuw maar pijnlijk record. Door de hoge rente is Spanje meer geld kwijt aan het afbetalen van de schulden en blijft er minder over om de financiële problemen in eigen land op te lossen. De 7 procent is hetzelfde percentage dat Griekenland, Portugal en Ierland ertoe dwongen een beroep te doen op financiële noodhulp van het IMF, de EU en de ECB.

De AEX in Amsterdam, DAX in Frankfurt en de CAC-40 in Parijs stonden richting het middaguur op ruim een half tot driekwart procent verlies. Het kredietoordeel over de staatsschuld van Spanje is door Moody’s met drie stappen verlaagd, een direct resultaat van het reddingspakket vanuit Europa afgelopen weekend.

‘Verantwoordelijkheid ligt bij Spaanse regering’

De kredietbeoordelaar zette de rating terug van A3 naar Baa3. Als verklaring gaf Moody’s de verhoogde staatsschuld van het land. Afgelopen weekend kondigden de Europese leiders aan een bedrag van honderd miljard euro vrij te maken voor het land, dat kampt met een kwakkelende bankensector.

“Hoewel de details van het reddingspakket nog bekend moeten worden gemaakt, is het duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het ondersteunen van de Spaanse banken bij de Spaanse regering ligt.” - reactie Moody’s.

Cyprus zakt verder weg in junkstatus

Ook de rating van Cyprus werd verlaagd. De status kwam twee stappen lager uit, van Ba3 op Ba1. De kredietstatus van het land is hiermee dieper in junkstatus terechtgekomen.

De verhoogde kans dat Griekenland uit de euro stapt is de reden achter de verlaging. Cypriotische banken hebben flink veel geld uitstaan bij Griekse collega’s. Een Grieks exit verhoogt het bedrag dat de regering van Cyprus nodig heeft om de bankensector te ondersteunen.