Spaanse banken moeten mogelijk onderdelen afstoten voor noodsteun

Het kantoor van de Banco de Espana in Madrid, de centrale bank van Spanje. De bankensector in het land heeft volgens het IMF minstens veertig miljard aan kapitaal nodig. Foto AFP / Dominique Faget

Spaanse banken die in aanmerking willen komen voor Europese noodsteun moeten mogelijk onderdelen afstoten. Dat zei de woordvoerder van Europees commissaris voor mededinging Joaquin Almunia vanmiddag tegen persbureau AP.

Volgens de woordvoerder hangt dit uiteindelijk af van de gevolgen voor de Spaanse burgers:

“Er wordt gekeken naar die mogelijkheid We geven de voorkeur aan verkoop als dat goedkoper is voor de belastingbetaler, die de steun uiteindelijk moet financieren.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel van de door Europa beschikbaar gestelde honderd miljard euro daadwerkelijk nodig zijn om de banken te redden. Naar schatting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat het om minimaal veertig miljard euro.

Eurocommissaris Almunia, zelf een Spanjaard, moet vanuit zijn functie als mededingingscommissaris de steun aan de Spaanse banken goedkeuren. Morgen bespreekt hij de voorlopige steunplannen met de Spaanse premier Mariano Rajoy. De Europese Commissie dwong de afgelopen jaren verschillende banken, waaronder ING, onderdelen te verkopen vanwege tijdens de financiële crisis ontvangen staatssteun.

Spaanse rente blijft stijgen

De rente op Spaanse staatsobligaties is de afgelopen dagen hard gestegen tot vlak onder de zeven procent, omdat investeerders bang zijn dat het volledige bedrag aan bankensteun bij de Spaanse staatsschuld moet worden opgeteld.

Volgens het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat hangt dat af van de rente die de banken wordt gerekend over de hulp. Als die te laag is, kan de hulp als verkapte staatssteun worden beschouwd en zou die volledig bij de staatsschuld moeten worden opgeteld.

Volgens de woordvoerder van Almunia moeten de banken minimaal een rente van 8,5 procent betalen. Omdat de Europese geldschieters dit geld zelf veel goedkoper kunnen ophalen op de kapitaalmarkt, zouden ze daar dan winst op maken.

    • Annemarie Coevert