Schippers noemt vertragingstactiek SP ‘Cubaans’

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat de SP “Cubaanse toestanden” introduceert in Nederland, zegt ze in de Volkskrant. De SP vroeg gisteren zeven uur spreektijd aan voor het debat over de zorg.

De SP introduceert 'Cubaanse toestanden' in Nederland door een spreektijd van zeven uur aan te vragen, aldus demissionair Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).
De SP introduceert 'Cubaanse toestanden' in Nederland door een spreektijd van zeven uur aan te vragen, aldus demissionair Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat de SP “Cubaanse toestanden” introduceert in Nederland, zegt ze in de Volkskrant. De SP vroeg gisteren zeven uur spreektijd aan voor het debat over de zorg.

De PVV sloot zich hier later bij aan. De partijen willen de verhoging van het eigen risico in de zorg van 220 naar 350 euro aan de kaak stellen. Dit plan, bedacht door D66, VVD, CDA, CU en GroenLinks wordt volgende week besproken in de Kamer zodat het nog voor het zomerreces in de Eerste Kamer behandeld kan worden.

Volgens Kamerlid Renske Leijten van de SP is de stunt bedoeld om “de aandacht te vestigen op het plan” of eventueel “een uitstel van de beslissing tot na de zomer”. Maar Schippers ziet niet in hoe het de kwaliteit van het debat kan verhogen, zegt ze in de Volkskrant:

“De SP introduceert Amerikaanse toestanden in Nederland. Nee, eigenlijk Cubaanse toestanden. (…) Het vetraagt, maar houdt de maatregel niet tegen. Maar ik zal er zijn en luisteren. Desnoods een etmaal, want ook de PVV wil spreektijd.”

PVV haalt meerdere vertragingstactieken uit de kast

Ook de PVV vroeg gisteren zeven uur spreektijd aan in het debat over de zorg omdat de partij zich met “hand en tand” verzet tegen verhoging van het eigen risico. De partij van Geert Wilders heeft vaker laten zien voorstander te zijn van vertragingstactieken om wetten te blokkeren of uit te stellen. Eerder vroeg Wilders al zeven keer een hoofdelijke stemming aan over het noodfonds ESM. Ook spande hij een kort geding aan tegen de Staat, dat hij verloor.

Nu dat verdrag met een ruime meerderheid in de Kamer is geratificeerd, probeert Wilders de beslissing over het ESM op een andere manier uit te stellen, zo bleek gisteren. Hij wil een gezamenlijke vergadering van de Eerste en de Tweede Kamer. Die manoeuvre is “behoorlijk inventief”, volgens onze politiek redacteur Freek Staps. Sinds 1850 zijn de Staten-Generaal, buiten Prinsjesdag om, zestien keer bij elkaar gekomen voor een vergadering.