Rauw en poëtisch boek wint ? 100.000

De Britse auteur Jon McGregor (1976) heeft met zijn derde roman Even the Dogs de IMPAC Dublin Literary Award gewonnen. Dat is gisteravond door de organisatie bekendgemaakt. Aan de prijs, die twee jaar geleden nog gewonnen werd door de Nederlandse auteur Gerbrand Bakker met zijn roman Boven is het stil, is een bedrag van liefst 100.000 euro verbonden.

De jury omschreef Even the Dogs, een roman over een groep drugsverslaafden, als „een onbevreesd experiment waarin een gedetailleerd beeld wordt gegeven van een groep dakloze verslaafden in hun dagelijkse zoektocht naar onderdak, drank of drugs”. Ook is het boek „een narratief meesterwerk”, omdat McGregor continu het gezichtspunt in de roman verandert. Rob van Essen merkte bij zijn bespreking in deze krant op dat het onderwerp weliswaar rauw is, maar dat de uitwerking juist erg poëtisch is.

Even the Dogs is gekozen uit bijna 150 titels die bibliotheken over de hele wereld inzonden. Jaarlijks kunnen bibliotheekmedewerkers de romans inzenden die hun lezers het beste zijn bevallen.