PvdA-leden ruziën met Samsom over defensie

Thijs Niemantsverdriet

In de PvdA woedt een conflict over het defensiebudget. Partijleider Samsom is daarover maandag tijdens een besloten bijeenkomst gebotst met een aantal ontevreden leden.

In het verkiezingsprogramma, dat vorige week werd gepresenteerd, wil de partij meer dan een miljard euro extra bezuinigen op de strijdkrachten. Internationaal geëngageerde partijleden zijn hier tegen: ze vrezen dat de PvdA straks niet meer kan voldoen aan haar eigen ambities op het gebied van vrede en veiligheid.

PvdA-leider Diederik Samsom wordt verweten de bezuiniging op weinig subtiele wijze te hebben doorgedrukt. De programmacommissie, waarin Samsom zitting heeft, zou alle partijadviesorganen inzake defensie gepasseerd hebben. Ook Kamerlid Angelien Eijsink, defensie-expert, heeft zich volgens betrokkenen tegen de extra bezuinigingen in het verkiezingsprogramma gekeerd.

Tijdens de besloten werkgroepbijeenkomst in Den Haag ontstond een woordenwisseling tussen Samsom en defensie-expert Ko Colijn.

Conflict binnen de PvdA: pagina 10

    • Thijs Niemantsverdriet