Portugal in slotfase langs Denemarken

Portugal wint met 3-2 van Denemarken in een spectaculaire wedstrijd.

Rotterdam. Portugal heeft op het EK in Polen en Oekraïne de eerste drie punten gepakt. Door een laat doelpunt van Silvestre Varela werd in het Oekraïense Lvov met 3-2 gewonnen van Denemarken. De Denen, die in de openingswedstrijd van Nederland wonnen, hadden zich knap teruggeknokt na een 2-0 achterstand.

Portugal, dat zaterdag aan het toernooi was begonnen met een 1-0 nederlaag tegen Duitsland, heeft net als Denemarken na twee duels drie punten.

De wedstrijd tussen Portugal en Denemarken, die elkaar ook in de kwalificatie troffen en toen allebei hun thuisduel wonnen, leek na 36 minuten al beslist. Pepe zette Portugal in de 24ste minuut met een rake kopbal uit een corner op 1-0. Tien minuten daarna maakte Helder Postiga op aangeven van Nani de 2-0.

Kort voor rust kwam Denemarken vanuit het niets terug in de wedstrijd. Aanvaller Michael Krohn-Dehli kopte de bal terug op spits Nicklas Bendtner, die van dichtbij kon scoren. Cristiano Ronaldo liet diep in de tweede helft een uitgelezen kans liggen om de wedstrijd te beslissen. De spits van Real Madrid schoot oog in oog met doelman Stephan Andersen ruim naast.

De misser van Ronaldo leek Portugal duur komen te staan toen Bendtner met zijn tweede doelpunt van de avond beide ploegen weer in evenwicht bracht met nog tien minuten te spelen. Met een uithaal van Varela in de 87ste minuut kwam Portugal toch nog met de schrik vrij. „Het is een terechte uitslag”, zei de Portugese bondscoach Paulo Bento. „We hebben de wedstrijd grotendeels gecontroleerd en de enige kansen die zij creëerden werden een doelpunt.”

Denemarken beleefde ook in een ander opzicht een vervelende avond. Niki Zimling en Dennis Rommedahl vielen geblesseerd uit. Onduidelijk is of zij zondag tegen Duitsland inzetbaar zijn. Novum