Politiek reageert op cijfers CPB: ‘Nederland in zwaar weer’

Nederland, Den haag ,26-4-2012. Foto Maarten Hartman. Tweede Kamer. Kabinetscrisis. Colaflesjes en flesjes bier en nootjes zijn klaar gezet op tafel in de D66 fractievergaderzaal waar om 19.00 de fracrievoorzitters bijelkaar komen om het akkoord te bezegelen
Nederland, Den haag ,26-4-2012. Foto Maarten Hartman. Tweede Kamer. Kabinetscrisis. Colaflesjes en flesjes bier en nootjes zijn klaar gezet op tafel in de D66 fractievergaderzaal waar om 19.00 de fracrievoorzitters bijelkaar komen om het akkoord te bezegelen De fractievergaderzaal van D66 waar het Lenteakkoord bezegeld werd . Vandaag presenteerde het CPB de doorberekening van het akkoord, daaruit blijkt dat volgend jaar het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent komt. Foto NRC / Maarten Hartman.

Nederland voldoet volgend jaar aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Maar uit de vandaag gepresenteerde doorberekening van de Nederlandse economie tot 2017 en het Begrotingsakkoord voor 2013, blijkt ook dat de komende jaren nog fors meer bezuinigd moet worden.

CPB-directeur Coen Teulings denkt zelfs aan extra bezuinigingen tot wel 25 miljard euro tot 2017. Tenminste zoals de economische situatie er nu uitziet.

De politiek werd uiteraard vandaag meteen gevraagd naar hun mening over het rapport van het CPB. Volgens de partijen van het Lenteakkoord benadrukten de cijfers vooral het belang van het akkoord, voor tegenstander Geert Wilders juist het failliet ervan. Maar iedereen lijkt het eens, het worden jaren van snijden en afzien. De reacties:

Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager moeten de bezuinigingen de komende jaren niet worden “verzacht”, want anders schuiven we “de rekening” door “naar de toekomst”:

De cijfers van het CPB geven D66-leider Alexander Pechtold “nieuwe energie om door te gaan met hervormen”. Maar dat gaat de komende jaren een “flinke opgave” worden:

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma onderstreept het rapport van het CPB “het belang van het Lenteakkoord”:

In een reactie laat PvdA-leider Diederik Samsom weten dat “een sprintje op korte termijn naar 3% de groei vertraagt en dat er meer werklozen bij komen.”

PVV-leider Geert Wilders trekt een conclusie die haaks staat op die Van Haersma Buma, volgens hem toont het CPB juist aan “hoe slecht het Kunduzakkoord is”:

Naar aanleiding van de CPB-cijfers laat Carola Schouten van de ChristenUnie in een reactie weten dat ook haar partij “moeilijke keuzes, maar noodzakelijke keuzes” heeft gemaakt in het Lentakkoord:

Ook al blijft “Nederland in heel zwaar weer”, de belangrijkste winst van GroenLinks is volgens Jolande Sap dat het Lenteakkoord zorgt voor een “vergroening van de economie”:

Stef Blok van de VVD laat tegenover de NOS weten dat zijn partij niet is weggelopen voor “pijnlijke maatregelen”. De CPB cijfers laten volgens hem zien dat deze maatregelen werken:

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is van mening dat het Lenteakkoord en de doorrekening daarvan maar “een houdbaarheidsdatum tot aan de verkiezingen” heeft:

De SGP vindt de CPB cijfers voor 2013 positief maar vindt dat er op lange termijn meer nodig is:

    • Hans Klis