Penne all'arrabbiata

Ik ben even niet in Nederland, maar ik bevind me in het land waar ik al jaren van droom en nog nooit echt was geweest: Italië. Helemaal vakantie is het niet, want er moeten nog steeds stukjes voor de krant worden opgeleverd, maar zo in het zonnetje en met mijn laptop tussen de olijfbomen geïnstalleerd is het werkende leven zo slecht nog niet. Als ik werken hier al zo leuk vind, kunt u nagaan hoe ik me hier in mijn vrije tijd voel.

En daarover kan ik erg kort zijn: in mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met eten. Ik doe me tegoed aan kaasjes, olijfolie en gigantische borden pasta. Mijn koelkast bevatte op het hoogtepunt zo’n zeven verschillende soorten lokale kaas en de voorraad olijfolie groeit elke dag. Al mijn eerdere ervaringen met de Italiaanse keuken vallen in het niet bij wat ze me hier voorschotelen. En ook mijn eigen baksels lijken onder de Italiaanse zon nog beter te smaken. Ik roep daarom maar tegen iedereen die het maar horen wil dat ik dan misschien tien kilo zwaarder, maar wel dolgelukkig in Nederland zal terugkeren.

Met al deze vernieuwde inzichten op het gebied van goed eten kan ik er dus ook niet omheen om u deze en volgende week een dagje Italiaans te laten koken. Voor vandaag is dat de klassieker penne all’arrabbiata met pecorino romano. All’arrabbiata moet letterlijk iets van ‘boze pasta’ betekenen en dankt zijn naam aan het gegeven dat er een aantal hete pepertjes door de saus gaan. U bent dus gewaarschuwd.

Snipper de ui en snijd de knoflook en pepertjes fijn. Ontvel de tomaten door een kruisje in het vel te snijden, ze in kokend water te dompelen en vervolgens af te laten koelen in ijskoud water. Met een mesje kan het vel nu makkelijk worden afgepeld. Verwijder vervolgens het kroontje en snijd de tomaten in kleine stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak hierin de ui, knoflook en peper tot de knoflook begint te verkleuren. Voeg dan de tomaten toe en naar smaak peper en zout uit de molen. Laat dit alles ongeveer 15 minuten pruttelen en schep regelmatig om. Doe een paar fijngesneden takjes peterselie in de pan en schaaf een beetje pecorino romano door de saus.

Kook de penne beetgaar in een pan met ruim water en een scheutje olijfolie en meng met de saus. Verdeel over vier diepe borden en garneer eventueel met extra peterselie en pecorino.

    • Stéphanie Versteeg