Over de haag

Voetbalkoorts

Kamerleden nemen het niet nauw met hun spreektijd. Maar gisteravond werd er efficiënt vergaderd. De commissie Financiën had tegen zeven uur opeens geen behoefte aan een tweede termijn. En bij een debat over sociale zekerheidswetten constateerde VVD’er Matthijs Huizing dat de publieke tribune 1,5 uur voor het begin van Nederland-Duitsland leeg was. Huizing, de eerste spreker, voorspelde dat het debat „ruim voor de wedstrijd klaar zal zijn”. Een kwartier voor de aftrap werden de beraadslagingen gesloten.

Laat maar zitten

Kamerleden Bruno Braakhuis en Mariko Peters wilden na de verkiezingen weer de Kamer in. Ze hadden zich aangemeld bij de kandidatencommissie van GroenLinks. Braakhuis was financieel woordvoerder, maar mocht niet mee als secondant bij de onderhandelingen over het Lenteakkoord. En Peters kwam in opspraak over vermeende belangenverstrengeling. Gisteren trokken ze zich opeens terug. Vond de kandidatencommissie, berucht geworden door Tofik Dibi, de twee ongeschikt voor nog een termijn? Dit keer blijven de adviezen binnenskamers.

Peilingen gepeild

De Peilwijzer. Zo noemt de NOS haar nieuwe initiatief. De drie regelmatige peilers van politieke populariteit geven vaak verschillende uitkomsten. Dat is maar verwarrend, dacht de NOS. Door deze peilingen in een „gewogen gemiddelde” samen te nemen worden „incidentele uitschieters afgezwakt”. Het idee is dat peilingen van elkaar verschillen door ‘huiseffecten’, het systematisch onder- of overschatten van steun voor partijen. De NOS gaat ervan uit dat in de Peilwijzer de verschillende huiseffecten elkaar „neutraliseren”. De politicoloog die de methode heeft ontwikkeld, noemt dat overigens een „problematische assumptie”.