Oh oh Oranje

De voetballiefhebbers kunnen ’s avonds kiezen tussen VI Oranje en Studio Sportzomer. Twee next-redacteuren pleiten voor hun favoriete praatprogramma.

Een uitzending van Studio Sportzomer is niet vol te houden.

Saai. Te serieus. Overanalyseren van een spel dat voor een groot deel van geluk en toeval aan elkaar hangt. De tafel in Studio Sportzomer mist zelfspot. Relativering. Altijd maar die strakke gezichten, die bloedserieus antwoord geven op de vraag in welk systeem we moeten spelen. Nooit eens iemand die gewoon eerlijk zegt dat hij geen flauw idee heeft. En dan heb ik het nog niet over de dagelijkse filmpjes van Bert Maalderink: de sportjournalist die bij elk item ‘het bloed onder de nagels van Van Marwijk halen’ als opdracht lijkt te hebben meegekregen.

Nee, dan VI Oranje. Wat een verademing. Er wordt gelachen, het programma loopt standaard uit de hand. De slim gespeelde ergernis tussen presentator Wilfred Genee en vaste gast Johan Derksen zorgt voor spannende televisie. Er zijn de vertrouwde steeds weer herhaalde fragmenten: Hans Kraay junior die als trainer zijn jasje op de grond gooit, de Italiaanse spits Balotelli die een hesje niet aankrijgt bij de training. FIFA-baas Blatter die van een podium valt. Ik heb het al honderd keer gezien en blijf het heerlijk vinden.

Natuurlijk, het programma is compleet gesponsord en dat is ergerlijk. Als de Gillette Speler wordt gekozen houdt ineens iedereen z’n mond. De bamihapjes van vaste gast Johan Boskamp, mikpunt aan tafel vanwege zijn overgewicht, worden gebracht door een Mora-meisje.

Je vergeeft het ze. VI heeft René van der Gijp: het grootste tv-talent van Nederland. Elk verhaal aan tafel begint en eindigt bij hem. Een gesprek over de spits van Oekraïne eindigt zomaar met een anekdote over hoe Van der Gijp met Ruud Gullit vroeger wel eens na een wedstrijd een ‘palendansvereniging’ bezocht. Van der Gijp is geen journalist, hij hoeft geen nieuws te brengen of bronnen te beschermen. Hij deelt alles wat hij weet. Geen reserves.

Hij geeft met andere gasten als Johan Derksen en Johan Boskamp op die manier een uniek inkijkje in de achterkant van de voetbalwereld. Zowel Van der Gijp als Boskamp heeft verteld hoe ze salarissen soms contant, in plastic zakken, kregen uitbetaald. VI is op zijn eigen manier onthullend.

VI gaat over de voetbalwereld, Studio Sportzomer alleen over de wedstrijden. Wie speelde goed, wie slecht? Alle goals komen nog een keer voorbij, want ze hebben ‘de beelden’. VI laat af en toe eens een goal zien. Geen budget.

Prima, meer hoef ik ook niet. Want iedereen weet, over voetbal praten is veel leuker dan naar voetbal kijken.

Redacteur Media

    • Stijn Bronzwaer