NS schendt privacy, Kohnstamm ook

Hij had dat inderdaad beter niet kunnen doen, laat Jacob Kohnstamm via een woordvoerder weten. In de eerste klas met de NS bellen over de dwangsom over het schenden van privacy die de NS moet betalen, terwijl de hele treincoupé meeluistert. Hij stelde dinsdag het bedrijf op de hoogte van een persbericht over een dwangsom.

Kohnstamm is de ‘privacywaakhond’ van Nederland, als voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens. En het CBP heeft bij de NS gisteren een dwangsom van 125.000 euro ingevorderd. Het had de NS vorig jaar verboden om de reisgegevens van studenten met een OV-chipkaart langer dan 24 maanden te bewaren. De NS kreeg tot november 2011 de tijd om die maximale bewaartermijn in te voeren. Dat had de vervoerder nagelaten.

Het CBP noemt dit in de beschikking van 24 mei, waarin de dwangsom wordt ingevorderd, een „grote mate van inbreuk op de levenssfeer van de reizigers.” „De NS miskent [...] volledig de discussie [...] die sinds de invoering van de OV-chipkaart wordt gevoerd over de impact die het gedetailleerde vastleggen van reisbewegingen heeft op de persoonlijke levenssfeer van de Nederlandse burgers.”

De vervoerder zelf zegt dat de reisgegevens geanonimiseerd waren. Als gegevens niet op een persoon kunnen worden teruggevoerd, zijn het in de zin van de wet geen persoonsgegevens meer – en niet beschermd. De NS wil de gegevens over reisgedrag langer bewaren om haar taak goed uit te kunnen voeren, zegt een woordvoerder. Bijvoorbeeld voor de beslissing waar extra materieel tijdens de spits wordt ingezet.

Het CBP heeft in zijn beschikking geconcludeerd dat reizigers toch konden worden geïdentificeerd. De mogelijkheden van de NS om het reisgedrag van individuen te volgen, is „onbegrensd in tijd en omvang”. De NS heeft inmiddels de reisgegevens die ouder zijn dat 24 maanden vernietigd en de dwangsom betaald.