Nokia schrapt wereldwijd tienduizend banen

De nieuwe Nokia smartphone Lumnia 800. Nokia blijft achter op concurrenten Apple en Samsung. Het bedrijf schrapt tienduizend banen. Foto Reuters / Paul Hackett

Nokia schrapt in de komende anderhalf jaar wereldwijd tienduizend banen. Dat heeft de Finse mobieltjesfabrikant vandaag bekendgemaakt. Daarnaast worden onderzoekslocaties in Duitsland en Canada en de fabriek in de Finse stad Salo gesloten.

Het verlies aan banen is onderdeel van een grote reorganisatie die de fabrikant weer winstgevend moet maken. De afgelopen jaren heeft Nokia veel marktaandeel verloren aan Samsung en Apple, die met hun smartphones veel consumenten hebben aangetrokken.

In totaal moet eind volgend jaar 1,6 miljard euro aan kosten zijn gesneden. In de eerste drie maanden van dit jaar rondde Nokia al een bezuinigingsoperatie van zevenhonderd miljoen euro af. Het bedrijf leed toen een verlies van 929 miljoen. In het tweede kwartaal zal het verlies hoger zijn dan eerst werd verwacht, waarschuwt het bedrijf.

Aandelen meer dan 70 procent gedaald

De nieuwe ontslagronde brengt het totale aantal ontslagen sinds CEO Stephen Elop werd aangesteld in 2010 op meer dan veertigduizend, meldt The New York Times. De aandelen zijn meer dan 70 procent in waarde gedaald, sinds het in februari 2011 bekend maakte over te stappen van de eigen software naar Windows Phone System.

Om meer telefoons te verkopen wordt meer ingezet op de markten waar Nokia nu al sterk is. Nokia gaat daarnaast meer smartphones uitbrengen onder de naam Lumia, variërend in prijs. Het blijft inzetten op Windows Phone als besturingssysteem. Nokia verkoopt daarnaast het luxemerk Vertu aan het private-equitybedrijf EQT VI, om zich meer te kunnen concentreren op het eigen merk.

    • Mirjam Remie